OSLO (NTB, Nettavisen): Varme luftmasser er på vei mot Norge, varslet statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis overfor Nettavisen mandag, og nå er det ingen tvil: Etter en kjølig mai-start, er varmere vær på vei - også nord i landet.

Særlig torsdag og fredag ser ut til å gi et temperaturhopp flere steder. En animasjon Meteorologisk institutt la ut på Twitter onsdag viser varmlufta som rødfarge på vei nordover.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- På fredag kan Bodø få over 10 grader for andre gang i år, og Tromsø for første gang på lørdag, skriver meteorologene på Twitter.

- Kanskje tosifret

Temperaturøkningene vil komme i Nordland fredag og så gjennom helgen bre seg oppover i hele landsdelen, ifølge vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt.

– Det er ikke snakk om 20 grader, men kanskje tosifret antall plussgrader. Det har de ikke hatt i Tromsø så langt i år. De har ikke vært bortskjemt med varme, forteller meteorologen til NTB.

Det er fralandsvind, og da blir det som regel ganske bra vær – også denne gangen. Unntakene kan være indre strøk, der det kan bli skyet, samt i sørlige deler av Nordland lørdag og kanskje søndag.

Lavtrykk i sør

I Sør-Norge vil et lavtrykk dominere. Temperaturen vil fra fredag gå noe ned fra hva den har ligget på i dagene forut. Det blir også skyet vær og nedbør, aller mest på Vestlandet. Særlig på Vestlandet vil det blåse. Foreløpig tilsier varslene opp i kuling, men dette kan endre seg.

Temperaturene i lavlandet ventes å ligge rundt 10 grader. I fjellet er temperaturen slik at nedbøren kan komme som snø.

– Så ser det ut til å bli litt varmere igjen i starten av neste uke, iallfall østafjells. Litt mer usikkert i vest, sier Marit Berger.

Onsdag klokka 11 meldte yr.no om 13 grader på Blindern i Oslo, 12 grader i Bergen, 12 grader i Stavanger, 7 grader i Trondheim, 8 grader i Bodø og 4 grader i Tromsø. Det var fortsatt et stykke igjen til «mai, du skjønne, milde», men temperaturene steg utover dagen.

- Får vi 20 grader i dag eller i morgen?

Enkelte steder var det opp mot 16 grader på onsdag, og ifølge Meteorologene kan det bli så mye som 20 grader på torsdag.

- Her er noen av de varmeste stedene i Sør-Norge i dag klokken 12. Etter en kjølig første halvdel av mai kommer endelig litt varme! Får vi 20 grader i dag eller i morgen? skriver de på Twitter.

Fare for gressbrann – og skred

I snøfrie områder er det sendt ut varsel om gress- og lyngbrannfare, men dette vil trolig bli bedre med nedbøren som kommer i helgen.

Det er også ganske stor snøskredfare flere steder. Med økte temperaturer fram mot helgen ventes den å øke. Når det blir varmere i nord, kan den også øke der. De som tenker på å ta seg en topptur, bør sjekke varslene på Varsom.no , råder meteorologen.

Trøndelag blir liggende litt mellom været i sør og nord, og der blir det litt av hvert, ifølge meteorolog Berger. Blant annet vil temperaturene fredag holde seg noe høyere enn i resten av Sør-Norge.