På årets lengste dag (18-21 timer i Sør-Norge – se tabell) kommer meteorologene med et varsel for sankthansaften og et blikk på helgeværet fra sør til nord.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

– Helgeværet kan by på temperaturer godt opp på 20-tallet på Østlandet. Søndag kommer det inn ustabile luftmasser, og da kan temperaturen nærme seg 30 grader. Det kan bli etterfulgt av kraftige tordenbyger, sier vakthavende meteorolog Unni Nilssen til Nettavisen.

Variert vær sankthansaften

Men først; været på sankthansaften. I Sør-Norge ventes variert vær fredag.

– I Sør-Norge blir det mye sol og tørt. Gradvis mer skyet nord på Vestlandet, og nord for Trondheimsfjorden ventes litt regn. Lengst nord i landet blir det bygevær med innslag av sol, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Dagen i dag, tirsdag, er altså årets lengste dag. Lurer du på hvor lang den faktisk er der du bor, kan du gå inn på nettstedet Timeanddate.no og sjekke. Mens daglengden i Sør-Norge varierer fra 18 til 21 timer, er det som kjent midnattssol nord for polarsirkelen.

Et satellittbilde tatt tirsdag morgen viser en frontsone som dekker det meste av Norge, men nesten skyfritt i deler av Sverige og Finland. Fronten går gradvis østover, og flere får smake på regn og lavt skydekke i løpet av dagen, varslet meteorologene klokka 09.45 tirsdag.

Slik blir helgeværet

Helgeværet innledes fint og varmt på Østlandet, som nevnt med temperaturer godt opp på 20-tallet og mot slutten av helga kanskje opp mot 30. Da er det ustabile luftmasser fra sør som gjør seg gjeldende.

– Dette er litt kraftige saker, advarer statsmeteorolog Unni Nilssen og utelukker ikke at det kan komme noen farevarsler på lyn og torden i løpet av helga.

Slik prognosene nå tegner er det søndag ettermiddag og natt til mandag som er mest utsatt for tordenvær. Hele Østlandet og Sørlandet kan bli berørt, men det ventes høyere temperaturer på Østlandet enn Sørlandet når disse luftmassene nærmer seg.

– Vestlandet får jevnt over litt ustabilt vær i helga, men det kan bli fint innimellom bygene. Temperaturene kan fort bikke 20 grader når vi kommer litt inn fra kysten. Bergen kan kanskje få 25 grader, sier Nilssen.

Søndag og mandag ventes det enda mer byger også på Vestlandet.

– Trøndelag kan vente seg ganske brukbart helgevær med temperaturer godt på 20-tallet. Det ventes noen ettermiddagsbyger lørdag og søndag, men kanskje ikke de store mengdene med regn. Det meste kommer litt lenger sør, sier meteorologen.

For Nord-Norges del kan det ta litt tid før de får smake på de høyeste sommertemperaturene, men det vil stige mot tampen av helga. Første del av helga ventes temperaturer rundt 15 grader, senere 15-20 grader. Finnmark kan vente seg noen kraftige byger, ifølge prognosene.

– For det meste av Norge gjelder varselet om ustabile luftmasser og kraftige ettermiddagsbyger, særlig hvis temperaturen blir høy. I Nord-Norge kan det være gode muligheter for å se midnattssol på natta når skydekket er litt lettere, sier Nilssen.

Les også: Skrikende behov for sommervikarer - arbeidsgivere strekker seg langt