*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologen ler av sommervarselet

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Temperaturer over normalen i store deler av landet i sommer, ifølge sesongvarselet. Norsk ekspert bare rister på hodet.

19.05.11 14:01

Blir sommeren varm eller kald? Meteorologiens «ekstremsport» - sesongvarslene - har svaret, eller kanskje ikke. Ekspertene strides om verdien av værvarsler som går flere måneder fram i tid.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

«Varm sommer i Europa», lød overskriften på yr.no onsdag. Årets sommer blir den varmeste på tre år, skriver danske EkstraBladet torsdag.

- Ingen nytteverdi
Overskriftene er basert på sesongvarslene fra det felleseuropeiske værsenteret i Reading i England (ECMWF), men meteorolog Inge Johannessen i StormGeo heller kaldt vann i årene på sommeroptimistene og bare ler av overskriftene.

- Dette har ingen nytteverdi for den gjengse mann. Det kan ikke engang kalles et varsel, sier han til Nettavisen om sesongvarslene.

Og det sier han vel vitende om at StormGeo selv mottar og videreformidler sesongvarsel fra Reading-meteorologene. Analysene selges blant annet til kraftbransjen.

Temperaturutsiktene for juni, juli og august - i sesongvarselet fra ECMWF - synes å være gode nyheter for dem som håper på en god og varm sommer.

Prognosene viser at det for hele perioden blir temperaturer mellom 0,5 og 1 grad over normalen for det meste av landet.

«Normalen»
Utsiktene er ikke fullt så gode for Trøndelag og den nordlige delen av Østlandet. Her ventes det temperaturer i underkant av 0,5 grader over normalen.

Og «normalen», det er gjennomsnittstemperatur i perioden 1961 til 1990.

Meteorologene i Reading er nøye med å understreke at de ikke kan si noe om den ene sommermåneden er bedre eller verre enn den andre, for her snakker de om middelverdier. En kald sommermåned, en varm sommermåned og en normal sommermåned, blir dermed en periode med normale temperaturer.

Men Storm-meteorolog Inge Johannessen går enda lenger og sier dette er som å stikke fingeren i været og si hvordan sommerværet blir.

- Bare tull
- Her snakker vi om middelverdi over 90 dager. I en sånn periode kan du få alt mulig slags vær, du kan ha to måneder med kontinuerlig regnvær og likevel ende opp med normal temperatur i perioden. Kvaliteten på sesongvarselet er ikke god nok, og dette har ingen nytteverdi for den gjengse mann, sier Johannessen.

Både fordi det handler om middelverdier over en periode på tre måneder og fordi avvikene i dette tilfellet er små, mener Johannessen det blir tull å legge vekt på dette.

Han peker videre på at avvikene sammenlignes med perioden 1961 til 1990, som var nokså kald, mens vi i tiårene etter har hatt varmere vær. Også derfor kan sesongvarselet bli misvisende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.