Det har vært kaldt flere steder denne uken, og på fredag skrev Meteorologisk institutt følgende på Twitter:

– Brrrrrr... det har vært intet mindre enn gyselig kaldt i natt! Her er observasjonene fra i dag tidlig. Kulda blir med oss inn i helgen også, men det skal bli noe mindre kaldt de neste dagene altså.

Bare noen timer senere kom de imidlertid med en kontrabeskjed.

– Huttemegtu, her var det blått! Vinterværet ser ut til å feste grepet de neste dagene, med andre ord, og kulda fortsetter minst i en uke til.

Tosifret antall minusgrader

På lørdag bekrefter Meteorologisk institutt at det blir superundertøy-vær de neste ukene.

– Været blir omtrent som nå. Det blir kaldt, spesielt Østafjells. I lavere strøk og inn mot sentrum kan temperaturen bli så lav som 15 minusgrader. I innlandet kan den bli så lav som 30 minusgrader. Det blir i hvert fall mye sol, og det er jo et lysglimt, sier vakthavende statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Nettavisen.

Les også: Klimakrise vekker dyp bekymring i global FN-undersøkelse

Ellers vil været holde seg stabilt uten de store urolighetene i neste uke.

– Det blir lite action over hele landet, hevder statsmeteorologen.

Sjeldent værfenomen

Kulden de siste dagene har også fått frem en vakker siden. Ekteparet Ziegner fikk nylig øye på et sjeldent værfenomen på Manglerud i Oslo

– Vi har aldri sett dette før. Først lurte vi på om det lyskastere eller noe, så tenkte vi det kunne være nordlys. Det var et overraskende syn. Vi ble satt ut, siden det var så spesielt, sa Marianne Ziegner til Nettavisen.

Det ekteparet Ziegner observerte er et sjeldent værfenomen. Det er nemlig ikke ofte at man ser slike lyssøyler på himmelen.

– Det oppstår fordi lys fra lyktestolper eller lignende, reflekteres og brytes av snøkrystaller. Snøkrystallene er en del av en iståke, og da oppstår det lyssøyler eller pilarer som vi kaller det. I det siste har vi hatt veldig kald luft fra Mjøsa som også er en fuktighetskilde. Dermed oppstår det iståke, forteller statsmeteorologen.