- Det er en veldig fin helg i vente i hele landet egentlig. Vi har et høytrykk som ligger over Sør-Norge nå som trekker seg nordover og senere østover. Utover helgen vil det dekke hele Norge, og den største usikkerheten er i grunn skydekket over Østlandet, forteller vakthavende ved Meteorologisk institutt, Aslaug Skålevik Valved, til Nettavisen.

Les også: Dagbladet: Korona-lettelser i Oslo neste uke

Hun sier det kan bli litt skyer selv om det er høytrykk, og at usikkerhetsmomentet er om det blir skyfritt eller skyer i Sør-Øst-Norge.

- Jeg kan ikke garantere skyfritt over hele Østlandet, men hvis det blir lite skyer og mye sol, kan det bli veldig høye temperaturer flere steder, poengterer Valved.

- Varmeste hittil

Statsmeteorologen forklarer at det går mot en forbedret trend over hele landet, og på Vestlandet ligger det an til å bli årsbeste i temperaturer enkelte steder.

I Bergen kan gradene blant annet komme opp i 16 til 19 grader på de varmeste stedene, melder Meteorologisk institutt fredag.

- Trøndelag skilte seg ut med nedbør torsdag, hvor det hovedsakelig var sludd og snø nordover, men noen steder gikk dette over til regn etter hvert. Når høytrykket brer seg og blir større, forventes det å bli mildere. Nord-Norge får nok sin varmeste helg hittil i år, forteller Valved.

Les også: Flåttsmitte: Får du dette utslettet, er det én behandling som gjelder

Tendensene om mildere temperaturer i hele Norge går derimot også ut over døgnvariasjoner på gradestokken.

- Det blir ganske høye temperaturer på dagen, men det er mange steder det forventes minusgrader over natten. Jeg ville kanskje ventet med å sette ut alle vårblomstene og utsatt sommerdekkene litt. Det er fremdeles kaldt om natten og generelt uvanlig kaldt til å være nå, beskriver hun.

Valved minner om at man kan våkne til rim på bakken flere steder, særlig der det er skyfri himmel om dagen.

17 grader

Østlandet får på sin side mindre døgnvariasjoner om det blir skyet vær, noe som igjen gir utslag for hva slags temperaturer man kan vente seg.

- Søndagen ligger det an til å bli 17 grader i Oslo for eksempel, men alt avhenger av skydekket. Akkurat hvor høyt det kan bli de forskjellige stedene, tør jeg nesten ikke si, forteller Valved.

Les også: Gode korona-nyheter fra Israel: - Kan ha oppnådd flokkimmunitet

Meteorologen kommer også med en viktig påminnelse til de som har tenkt seg til fjells i helgen.

- Da bør man sjekke snøskredvarselet. Det er betydelig fare flere steder i helgen, og mange steder har faregrad 3, sier Valved.

De høyeste områdene har stadig betydelig lave temperaturer og spesielt på nattestid.