Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen melder at våren er på vei: – På tide å ta fram sykkelen

Storm og tåke har preget landet i helga. Nå går det mot godt sykkel-vær flere steder.

Mandag er store deler av veinettet i Nord-Norge er stengt grunnet hardt vær-føre. På Østlandet og omegn har det vært en del tåke de siste dagene, og sola har stort sett glimtet med sitt fravær.

Men nå gjør våren for alvor sin fremmarsj. Denne uka vil det kunne bli opptil ti varmegrader i flere kommuner. Men sola forblir en god del bak skyene.

Noen vil allikevel kunne nyte godt sykkel-vær fremover.

– Det er mange steder hvor snøen smelter nå, og hvor det vil bli bart på veiene, sier vakthavende meteorolog Beathe Tveita ved StormGeo til Nettavisen.

– Søndag ble det målt hele femten grader på Sunnmøre, legger meteorologen til.

– Fint med en sykkeltur senere i uka

Skyer og nedbør gjør det ikke like praktisk med en sykkeltur, selv om snøen er borte. Men i sør og øst vil det være lange perioder med opphold. Mot neste helg vil man også kunne oppleve en god del sol her.

– Mot helgen blir det ganske fint på Østlandet. Da får noen en fin slutt på vinterferien sin, mens andre starter vinterferien sin med godvær, sier meteorologen.

Metorologisk institutt har i en lengre periode meldt om stadig økende temperaturer:

At det er langt varmere i lufta indikerer ikke automatisk at sola er til stede. Det er ofte luftstrømmene som gir utfallet. Det viser dette eksempelet fra Oslo:

Forventer «ruskevær» i vest

Mange vestlendinger har allerede kjent på den milde lufta fra sør. I skrivende stund ligger temperaturene stort sett på rundt syv til ni grader.

Utover uken må en del vestlendinger igjen forberede seg på vått føre. Onsdag vil det kunne blåse opp til storm nord på Vestlandet, mot Møre og Romsdal.

– Her blir det nok ikke like bra sykkel-vær, konstaterer meteorologen.

På spørsmål om vi kan forvente å få over femten grader, slik som på Sunnmøre sist uke, er svaret fra meteorologen «nei».

Men på Østlandet vil altså temperaturen ligge opp mot ti grader.

Fra minus førti til plussgrader

Flere kommuner har opplevd store skifter i temperaturer. For første gang på fire uker er det plussgrader i hovedstaden.

I Folldal i Innlandet var det hele 40 grader forskjell på en uke, skriver NRK. Kommunen er en av landets kaldeste steder.

I over en måned lå de jamt over kuldetoppen. Helgen 13-14 januar viste gradestokken nesten 40 kuldegrader. Denne helga målte den samme målestasjon fem varmegrader.

Statsmeteorolog Gunnar Livik sier til NRK at det ikke er helt uvanlig at temperaturene kan svinge så mye.

Mildværet vil kunne skape farlige situasjoner på isen. Brannvesenet i Oslo-regionen ber folk vise varsomhet når de beveger seg på isen, og å alltid gå ut i fra at isen er utrygg.

Forandringer i isen kan skje fort, og da er det viktig at man er oppmerksom og forberedt, skriver kommunikasjonsjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og rednings-etat i en pressemelding.

Les også: Kraftig uvær flere steder i landet – store deler av veinettet i nord er stengt

Stormfullt i nord – roligere vær på vei

Deler av landet, spesielt Nord-Norge, har gjennom helgen og starten av uken vært preget av uvær.

Vegtrafikksentralen i Nord opplyser til iFinnmark at uværet stort sett skal ha roet seg i hele Finnmark tirsdag kveld. En liten kuling i enkelte områder må allikevel kunne påregnes.

Flere steder har det også vært varslet om skredfare.

Gjenstander fra sykehustomten til bygningsarbeidet i forbindelse med nye Hammerfest sykehus ble tatt av vinden søndag, og føyk ut på havet. Se video her:

Les også: Slik blir vinterferieværet: – Nå kommer lufta fra Gran Canaria