OSLO (Nettavisen): - Dette vil gi oss en liten bølge med høye temperaturer, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen onsdag om værsituasjonen som nå tegner seg på prognosene.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Kanskje 31-32 grader

Et høytrykk bygger seg opp over Skandinavia. I første omgang venter meteorologen temperaturer mellom 25 og 30 grader. Det er dagen i dag, onsdag, og torsdag som ventes å bli varmest på Østlandet.

- Det kan bli over 30 grader fredag, kanskje 31 eller 32, sier Granerød og tipper at det typisk varme steder i det indre østlandsområdet som når de høyeste temperaturene.

Samtidig sender Meteorologisk institutt ut varsel om stor skogbrannfare på Sør- og Østlandet etter en lang og tørr periode.

De minner også om UV-strålingen:

- Husk å beskytte deg mot UV-strålene med både skygge, klær, solkrem og solbriller, skriver de på Twitter.

Varmest i landet

Tirsdag var det Valle i Setesdalen som noterte den høyeste temperaturen i Norge, 29,4 varmegrader. Nesbyen i Hallingdalen kom på andreplass med 28,2 grader Celsius.

- Vi venter de høyeste temperaturene Østafjells, men også på Vestlandet blir det veldig varmt de neste dagene. I indre strøk venter vi mellom 25 og 30 grader, sier meteorologen.

- Det blir også mye bra vær i Midt-Norge, Møre og Romsdal og Trøndelag. Her kan de få temperaturer mellom 25 og 30, men det vil kanskje drøye til fredag og lørdag.

Lavtrykk på vei

Samtidig er det noen skyer som lurer i horisonten.

- Det kommer inn et lavtrykk fra kontinentet. Det vil nærme seg Sør-Norge allerede lørdag, og da kan vi komme til å se endringer i været, og det kan komme noe regn og regnbyger. Samtidig ventes det relativt høye temperaturer, mellom 20 og 25 grader på det meste lørdag. Dermed kan det bli lummert og klamt, sier Granerød.

I Midt-Norge og i Helgeland kan det fine været holde seg lenger.

- Her venter vi flott vær og høye temperaturer gjennom helga. Men det er klart, jo lenger nord du kommer, desto lavere temperaturer blir det. Men Nordland kan få 20-25 grader. I Midt-Norge venter vi de høyeste temperaturene lørdag og søndag.

Høytrykk brer seg nordover

For Nord-Norges del tar det litt lenger tid før finværet treffer for fullt. Torsdag og fredag ventes skyet vær og temperaturer mellom 10 og 15 grader.

- I løpet av helga vil høytrykket også bre seg nordover, og det blir lange perioder med sol også i Troms og Finnmark. Vi venter 15-20 grader i kystnære områder. På Finnmarksvidda kan det nærme seg 25 grader, sier Granerød.

Høytrykket over landet vårt brer seg altså gradvis nordover samtidig som et lavtrykk truer finværet sør i landet.

- Det er fortsatt en del usikkerhet i prognosene om hvordan dette lavtrykket vil treffe, sier Granerød.

Se flere Twitter-meldinger fra Meteorologisk institutt her: