– Nord-Norge blir helgens værvinner. Der er det en god del sol, og ikke spesielt mye nedbør i vente. Men det blir fremdeles kjølig, sier vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes i Meteorologisk institutt til NTB.

– Det ser bra ut både i Tromsø og Bodø. De får en fin helg.

Men hele landet må belage seg på synkende temperaturer de neste dagene, ifølge meteorologen, hvor det selv i Sør-Norge kan bli ned mot 15 grader til helgen og regn.

– Det kommer en til hetebølge i sørlige deler av Europa, men det ser ikke ut som det kommer til oss. I prognosene våre nå ser det ikke ut som det kommer noe særlig varme med det første, sier Moxnes.

– Men det har ikke blitt helt høst enda, understreker hun.

En fin helg for bading og fjelltur

Dermed er det muligheter for dem som ønsker å nyte det siste av sommerferien før skole- og studiestart neste uke.

– Temperaturen i havet holder seg bedre enn i lufta og det vil ta tid før den synker i vannet, så det kan fortsatt være greit å ta seg et bad, sier meteorologen.

Les også: Slik skal Gunhild Stordalen overtale verden til å ta klima seriøst: – Det har vært en hjemme alene-fest

I Sør-Norge vil badetemperaturene holde seg på rundt 18–20 grader de neste dagene.

At det blir kjøligere i luften trenger derfor ikke bety at man må holde seg inne. For mange friluftsentusiaster blir de neste ukene ideelle for vandring i fjellet og utendørsaktiviteter dersom oppholdsværet vedvarer.

– Det er fint med aktiviteter hvor man holder seg litt i aktivitet, da trenger det ikke være så varmt, sier Moxnes.

– Vi får ikke de samme tropetemperaturene som tidligere, men det er fortsatt fine muligheter for å nyte solen, man må bare planlegge det litt mer, og kan ikke regne med sol hele dagen.

Varsler klimaendringer

Den sjette hovedrapporten fra FNs klimapanel, som kom ut denne uken, kan varsle klimaendringer som også når Norge. For til tross for at nedbørsmengden i Nord-Norge var uvanlig høy forrige måned, har regnet holdt seg unna Vestlandet, hvor det har vært problemer med tørke den siste tiden.

– Det har vært utfordringer for mange at brønner og bekker har tørket ut. Akkurat hvorfor det blir sånn er kanskje tilfeldig, men det er noe man må regne med i tiden framover med klimaendringene, forklarer Moxnes.

Les også: Verst tenkelig scenario: - Vi vet ærlig talt ikke hva konsekvensene vil være for Norge

I Lærdal kommune kom kun 8 prosent av den vanlige nedbørsmengden i julimåned, og flere områder i landsdelen har slitt med skogbrannfare og gressbrann, skriver Meteorologisk institutt.

– Det vil bli lengre perioder med tørke og lengre perioder med nedbør. Forskjellene blir større, og det må samfunnet innstille seg på at det kommer til å bli framover, sier meteorologen.

Tørken på hell i Sogn

Men tørketiden er på hell, og også Vestlandet, deriblant Sogn, kan vente seg litt nedbør de neste dagene, selv om mengden er ustabil.

– Vi vet ikke om det blir mest bygevær, og det er alltid steder som ikke får så mye nedbør. I slike tilfeller vil det fortsette å være tørt lokal, men det blir ikke like varmt og da tørker det ikke like mye på dagtid som det har gjort hittil, avslutter Moxnes.

(©NTB)