Med en uke igjen til jul er det mange som gleder seg nå til å reise hjem for å besøke familien. For mange er det en høytid preget av varme og gode opplevelser, selv om årets julefeiring kan bli noe preget av korona-restriksjoner. Det man imidlertid aldri kan gjøre noe med eller styre, er hvordan været blir på julaften. Nå har meteorologen sett inn i «snøkulen» og har en beskjed om at det blir kjølig, typ veldig kjølig:

- Sibirkulde i julen? Ja, nå er det bare å stålsette seg. For i neste uke kommer kalde luftmasser fra øst og legger seg over hele Norge. Brrr... Desember ligger forresten an til å bli en veldig kald måned, til tross for noen dager med mildvær siste tida, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Starter allerede fra og med søndag

Helgen blir mild flere steder, men fra og med søndag starter temperaturene å synke, sakte, men sikkert.

- Fra og med søndag blir det kaldere og kaldere. Det blir rimelig kaldt utover uka. Ved kyststrøk blir det fra null til 10 minus. I indre strøk blir det fra 10 minus ned mot 20 minus. På de kaldeste plassene, som for eksempel Finnmarksvidda, blir det fort 30 minus nærmere julaften. Østafjells kan det fort bli ned mot ti minus. Det er også meldt om litt snøfall her fredag og lørdag, sier vakthavende redaksjonsmeteorolog Unni Nilssen til Nettavisen.

Hun bekrefter også temperaturene for desember måneder i år har vært unormale.

- Det er kaldere enn normalt, forteller Nilssen.

Slik blir helgen

Været til helgen er derimot langt mer lovende. Meteorologen lover nærmest «påskestemning» på Sør- og Østlandet.

- Jeg tror at det blir perfekte forhold for å teste felleski til helga. For her blir det mye sol de neste dagene. Det blir fine dager på Instagram, sa vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl til NTB, nylig.

Les også: Meteorologen lover nærmest «påskestemning»: - Det blir perfekte forhold og mye sol

Det kom også en garanti om glitrende forhold for alle som er glad i sol og snø.

- I det store og hele vil det være tipp topp vær å ferdes ute i skiløypa. Det er lett å holde meteren, fint for grusskia å få litt sliping, eller gå i høyden der det sikkert vil være fine forhold, sa meteorologen.

På Vestlandet vil man oppleve at det letner litt i helga.

– Det er ikke helt umulig at det kan bli perioder med opphold. Det blir variasjoner av grått og av og til litt nedbør. Den kommer som regn på kysten og snø i fjellet, fortalte meteorologen.

Pålandsvær

I Trøndelag, Nordland og Troms - der blir det mer vær. Det er av type pålandsvær som kommer inn fra havet. Det vil regne i sør, gå over i klissen sludd som blir mer tørr jo lenger nord du kommer.

Sjekk værvarselet fra yr.no her

- Her er det pålandsvind. Kuling i perioder og av og på med bygevær. Finnmark slipper litt billigere unna. Men også her vil det være perioder med snøbyger. Lettest vil det være på vidda. Værtypen er for det meste skyet, sa Løvdahl.