Sør-Norge skal få nedbør de neste dagene, men meteorologene er usikre på om det vil hjelpe stort for skogbrannfaren øst for vannskillet.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Det kommer noen millimeter jevnt over tirsdag. Det ser ut til at de aller fleste skal få regn i Sør-Norge, men det varierer på mengden, fra 5 til 15 millimeter, sier statsmeteorolog Siri Wiberg til Nettavisen mandag ettermiddag. I modellene hun sitter med varierer det enda mer, så det er en del usikkerhet rundt hvor mye som vil komme.

- På Vestlandet sør for Stad ventes det adskillig mer. Der kan det bli kraftige regnbyger, og regnet fortsetter i dagevis, så de får mer enn nok, sier hun. Der er heller ikke skogbrannfaren noe problem lenger.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no

Stor skogbrannfare etter tørke

Østafjells er det stor skogbrannfare på oransje nivå etter en svært tørr april og en tørr innledning på mai.

- Det blir ikke så mye regn Østafjells, der de trenger det sårt, sier meteorologen.

- Det blir noen byger over Sør-Norge også onsdag. Det er foreløpig ikke lett å si hvor mye nedbør som kommer, men det er neppe veldig mye, kanskje 10-15 millimeter.

Det er ventet temperaturer rundt 10-12 grader østafjells de neste dagene.

Mandag gjelder oransje farevarsel for Østlandet (tidligere Telemark fylke, Aust- og Vest-Agder er nevnt spesielt på varsom.no) fram til og med tirsdag, mens varselet forsvinner onsdag.

Ifølge meteorolog Siri Wiberg kan vi imidlertid vente at varselet kommer på igjen når nedbøren tirsdag og onsdag får tørket opp østafjells.

Snørekord i Tromsø

I Nord-Norge må de slite med lavtrykk denne uka, men er de heldige kan høytrykket i nord bevege seg nordover.

I Tromsø er det satt snørekord for mai. Totalt har det kommet 54 centimeter nysnø så langt denne måneden. Siden 2003 har Værvarslingen i Tromsø målt nysnødybde hver morgen. Forrige rekord er fra 2020, da kom det 49 centimeter, forteller Meteorologisk institutt i en Twitter-melding mandag.

- Og ikke nok med det. De siste 14 dagene har det blitt målt til sammen 1 meter nysnø ved Værvarslinga i Tromsø, forteller de.

- 17. mai ennå langt frem i tid

Meteorologene har allerede forsøkt å si noe om 17. mai-været i landet.

- 17. mai ligger ennå langt frem i tid, men vi har tatt en liten titt på værutsiktene Vi er prisgitt et høytrykk i sør og et lavtrykk i nord, sier meteorologene.

De foreløpige prognosene på yr.no tilsier sol, flau vind og temperaturer opp i 21 grader i hovedstaden 17. mai. I Trondheim ventes overskyet, oppholdsvær, flau vind og temperaturer opp i 14 grader. I Bodø ventes skyet oppholdsvær, svak vind og opp i 8 grader, mens Tromsø kan vente noe nedbør (5 millimeter), lett bris og temperaturer opp i 4 grader.