*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologen: Utelukker ikke 30 grader til uka

VENTER VARME: Til uka venter meteorologen opp i 30 grader i Sør-Norge og kanskje en smak av hetebølgen vi opplevde i fjor da disse barna kjølte seg ned med en dukkert i indre havn i Larvik. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Det er varmt i Nord-Norge fredag. Til uka kommer det mer varmluft, og meteorologen utelukker ikke 30 grader i Sør-Norge.

19.07.19 14:59

LARVIK (Nettavisen): I Nordland ble det flere steder målt over 15 grader fredag morgen. Der toppet de med 19 grader klokka sju, ifølge Meteorologisk institutt. Over hele landet er det gode temperaturer fredag, og varmest er det altså i Nord-Norge.

- I Sør-Norge er det straks under 20 grader, mange steder mellom 16 og 19 grader. I Trondheim var det 21 grader klokka 10 og i Nordland var det et par steder som hadde 22 grader på samme tidspunkt og mange steder som hadde over 20 grader, sier statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

Har en varm helg i vente

Varmluften ventes å holde seg i Nord-Norge gjennom helgen. I Bodø ventes det opp i 23 grader fredag. Det ventes 22 grader i Tromsø og lørdag og søndag opp i 23 grader.

I Trøndelag fikk Trondheim sin første sommerdag i juli torsdag. Da ble det målt over 20 grader, og flere steder i fylket gikk kvikksølvet godt opp på 20-tallet.

På Moholtlia i Trondheim var det klokka 10 fredag målt 22,4 grader, men det ventes opp i 24 grader i Trondheim, lørdag opp i 25 grader, ifølge prognosene på yr.no.

Regn i mange timer

Denne helga blir det en god del regn i Sør-Norge, og våtest blir det på Sørlandet, ifølge meteorologene. Selv om de ikke venter mange millimeter, vil regnet vare i mange timer.

- Nedbørsområdet ligger nå over England, og det kommer inn over Sørlandet midt på dagen lørdag. Nedbøren vil fordele seg over såpass lang tid at selv om det blir en god del regn, har vi ikke sett behov for å sende ut noen farevarsler, sier statsmeteorologen til Nettavisen fredag formiddag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Langtidsvarselet på Yr.no viser at det kan bli opp i 26 grader i Oslo til uka. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Kan bli opp i 30 grader

Neste uke har meteorologene varslet en ny porsjon varmluft inn over Sør-Norge, og da kan hele landet vente seg varme dager. Onsdag og torsdag til uken ventes det for eksempel opp i 26 grader i Oslo.

- Østlandet har de beste utsiktene for høye temperaturer til uka og skydekket ser også greit ut. Kysten av Vestlandet og oppover til Nord-Norge er vi mer usikre på. Her ligger det en del lavtrykk som skal opp langs kysten, og spørsmålet er om de holder seg godt ute i havet eller ikke. Holder de seg ute i havet, kan det bli godt og varmt vær også langs kysten. Hvis ikke kan det bli grått, fuktig og noe kjøligere, sier Ovhed.

- Hvor varmt kan det bli på det varmeste i Norge til uka?

- Det blir helt sikkert over 25 grader flere steder i Sør-Norge og kanskje kan det bli opp i 30 grader, sier meteorologen.

Klikk på bildet for å forstørre.

I Spania varsles det temperaturer over 40 grader de nærmeste dagene, og det er sendt ut farevarsel. Foto: (Meteoalarm.eu)

Farevarsel i Europa

I Spania varsles det temperaturer over 40 grader de nærmeste dagene.

- Varmen vil spre seg til Frankrike, hvor det også kan bli over 40 grader i begynnelsen av neste uke, skriver meteorologene på Twitter og viser til oppdaterte farevarsler for Europa på meteoalarm.eu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.