Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologen: - Været snur i hele landet

Se hvem som kan vente seg varmere vær og hvem som må forberede seg på nedbør.

OSLO (Nettavisen): Lavtrykk på vei fra Norskehavet vil gi en væromlegging både nord og sør i landet i løpet av uken, ifølge meteorologen. Mot helgen er det i Nord-Norge og særlig Troms man kan vente seg det fineste været, mens Sør-Norge må belage seg på en en del nedbør.

- De nærmeste dagene er det mye fint vær og varierende skydekke i Sør-Norge og litt yr og regn på Nordvestlandet og i Trøndelag. Så blir det gradvis lettere vær på Nordvestlandet fra og med tirsdag, sier statsmeteorolog Ragnhild Nordhagen fra sin post i Tromsø.

- Utrygt for nedbør i sør

- Inn mot helgen får vi en omlegging av værsituasjonen. Fra fredag er det mer utrygt for nedbør i hele Sør-Norge, men vi er usikre på hvilke områder som er mest utsatt, sier hun til Nettavisen.

Torsdag og fredag starter med bygevær på Vestlandet, ifølge meteorologen. Lavtrykk er på vei inn fra Norskehavet, og fredag ser det ut til å komme en front inn som gir nedbør også Østafjells fredag kveld.

- Så kommer det et nytt lavtrykk sørfra. Det kommer kanskje inn litt lenger sør lørdag og kan gi mer nedbør Østafjells. Prognosene svinger litt, så vi er usikre på hvor lavtrykket kommer, sier Nordhagen.

Det som er sikkert er at meteorologene venter en omlegging av været i Sør-Norge til helgen - med mer regn.

- Noen vil nok likevel ha lengre perioder med oppholdsvær, sier Nordhagen. Temperaturene kan fortsette å ligge opp mot 20 grader i sør.

Les også

Klimaforskere fortviler - mange sliter med angst, sinne og depresjon

Varmere luft i nord

Nord-Norge har de beste utsiktene når det nærmer seg helg. Torsdag ventes landsdelen å få varmere luft og sørlige vindretninger.

- Fra torsdag trekker det inn varmere luft sør i Nordland. Varmlufta trekker seg nordover mot Troms torsdag og fredag. Torsdag ventes gradvis finere vær og ganske høye temperaturer, særlig i Troms, sier Nordhagen.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

På målestasjonen i Tromsø er det så langt i sommer målt 21,4 varmegrader på det meste. Det var 8. juli.

- Nå kan det se ut til at vi får opp i 22-23 grader, sier meteorologen.

Hun varsler en fin helg i nord, riktignok med varierende skydekke også her og noe spredt nedbør i indre strøk, men varmere enn starten på uka.

Finnmark får også nyte godt av væromleggingen og kan regne med at lørdag blir ukens varmeste dag.

- Trøndelag ligger midt i værskillet vi venter. Slik det ser ut nå, kan Trøndelag slippe unna mye nedbør og få gode temperaturer til helgen, sier meteorologen. Nordvestlandet og Møre og Romsdal må regne med nedbør til helgen.

Stor skogbrannfare

Meteorologisk institutt minner om fortsatt stor skogbrannfare i deler av landet. Det er ute varevarsel for lokalt stor skogbrannfare Østafjells. Dette vil vedvare til det kommer nedbør av betydning. Også på Vestlandet har det vært lange perioder med sol og varme og også her er det skogbrannfare flere steder.

Les også

50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt:

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin

Kommentarer til denne saken