Lavtrykk med regn kommer inn fra vest og treffer Vestlandet og Midt-Norge i dagene som kommer, melder Meteorologisk institutt på Twitter.

- Vi er på vei inn i en blå uke, ifølge meteorologene.

Regn i vest, kaldt i nord

De varsler regn i denne delen av landet «dag etter dag, mens Østandet ligger i ly for nedbøren på sin side av fjellene. I nord ventes en kald nordavind og snøbyger.

- Det er et stort lavtrykk som surrer rundt og rundt og som gir en del regn på Vestlandet og Midt-Norge de nærmeste dagene, sier statsmeteorolog Julie Solsvik Vågane ved Værvarslinga i Tromsø til Nettavisen.

Oransje farevarsel

Mandag ettermiddag ble det klart at meteorologene sender ut oransje farevarsel, på grunn av jord- og flomskredfare, for deler av Trøndelag og Møre og Romsdal.

Varselet er gyldig fra tirsdag morgen klokken 07.00 og varer fram til onsdag morgen 06.59.

– Flere skredhendelser er forventet. Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt. Framkommelighet på veg og jernbane kan bli redusert. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er allerede høy. Det ventes stedvis regn opp mot 80 mm/døgn som vil øke faren for jord- og flomskred i varselområdet, skriver varsom.no.

Et oransje farevarsel beskrives som en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader. Oransje nivå er det nest høyeste av våre varslingsnivåer.

Varsom.no råder beboere i områdene om å holde seg oppdatert om utviklingen av været, skred- og flomsituasjonen, samt å følge med på værradaren.

– Hold deg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring. Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred. Beredskapsmyndigheter skal vurdere fortløpende behov for beredskap og forebyggende tiltak, skriver de.

Gult farevarsel

Mandag formiddag går meteorologene ut med varsel for mye regn enkelte steder sør i Trøndelag og nord på Nordmøre:

- Vi har sendt ut farevarsel på gult nivå, skriver de på Twitter.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Varselet gjelder fra tirsdag ettermiddag til onsdag ettermiddag.

Totalt kan det komme 50 til 80 millimeter på et døgn.

Meteorologene varsler fare for overvann i tettbygde områder og fare for stengte veier og lokalt vanskelige kjøreforhold.

Tørt og fint på Østlandet

Det samme værsystemet gir tørt og nokså fint vær på Østlandet, fordi skyene slipper fra seg nedbør på vestsiden av fjellene.

I Midt-Norge har de hatt noen dager med snø ganske langt ned i lavlandet, og mandag er temperaturene på vei oppover i landsdelen, noe som gir en del utfordringer på veiene. Nå blir det altså en mildere periode.

Polart lavtrykk i nord

I nord sørger et lite polart lavtrykk for en nordlig luftstrøm. Her er det allerede kjølig, og på flere fjellstasjoner er temperaturen under 20 minusgrader.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel. Det ventes kraftige snøbyger og vind opp i liten storm. Lavtrykket beveger seg sørøstover og skal roe seg natt til tirsdag.

Det siste døgnet har temperaturen i Tromsø krøpet ned til 5,3 minusgrader. Temperaturfallet kommer etter en mild periode.