Gule farevarsler er ute for snø både i sør og nord og for vind i Hordaland. Meteorologene ber Sør-Norge forberede seg på et døgn med snøfall og et hvitt lag på opp mot 20 centimer på Vestlandet.

I nord har snøen allerede skapt utfordringer i trafikken. Nordlandsbuss har måttet innstille flere ruter i Bodø. Mandag formiddag sender meteorologene ut gult farevarsel for snø i Lofoten der det ventes mellom 20-40 centimeter fra mandag til onsdag.

Politiet i Bodø oppfordrer folk til ikke å bruke bilen med mindre det er «tvingende nødvendig».

Det foreløpig siste farevarselet gjelder vindkast i Hordaland, der meteorologene venter vindkast på 27-33 meter i sekundet fra mandag kveld.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no

Nytt lavtrykk fredag

Uka byr på variert vær i nord og sør, der deler av Nord-Norge har både fint vær og godt skiføre i sikte. Fra fredag kan Sør-Norge belage seg på et nytt lavtrykk med regn, snø og sludd mens det ventes mer vinter og kaldere vær fra neste uke.

Har sendt ut farevarsler

Meteorologen har sendt ut gule farevarsler for snø i områdene rundt Oslofjorden fra mandag kveld til tirsdag morgen. Her ventes det 5-15 centimeter snø.

- Det er litt usikkert om det blir sludd eller snø i de kystnære områdene. Det kan bli en blanding av sludd og regn, sier statsmeteorolog Iselin Skjervagen til Nettavisen mandag morgen.

Les også: Frykter «dødsfeller» på norske vinterveier

Lavtrykk fra vest

Det er et lavtrykk som nå ligger mellom Storbritannia og Island som sørger for vinterlige forhold og nedbør som snø. Dette lavtrykket treffer kysten av Norge fra vest og går østover.

Også i områdene Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal venter meteorologene snø.

- Det ventes litt forskjellige mengder med snø. Det ser ut til at Hordaland kan få mellom 5 og 15 centimeter, mens Sogn og Fjordane kan få opp i 20 centimeter, sier Skjervagen.

Vegtrafikksentralen vest sier entreprenører er i beredskap med alle tilgjengelige ressurser og sier de håper bilistene er forberedt:

- Kjør etter forholdene, hold avstand og beregn god god tid når snøen kommer, er rådet derfra.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Tromsø: - Bra skiføre allerede

Det ventes noen snøbyger i Nordland og Troms og Finnmark også, men der er det også mye fint vær i sikte. Midt-Norge får også litt snø, men ikke så mye, ifølge varslene.

Mandag morgen skriver Avisa Nordland om snøkaos. Nordlandsbuss har måttet innstille flere ruter i Bodø.

Utover i uka fortsetter det med en fortsatt kjølig værtype.

- Det varierer litt fra dag til dag. Noen dager er kaldere enn andre. Når jeg ser litt framover, så viser modellene en kaldere start i begynnelsen av neste uka. Da kan det bli et tosifret antall minusgrader flere steder, sier Skjervagen.

Nord-Norge synes å ha mest å glede seg til denne uka, iallfall for de som liker vintervær.

- Her er det bra skiføre i lysløypa allerede, og det blir veldig fint vær framover, sier meteorologen fra sin utkikkspost i Tromsø.

- Onsdag kan det komme enkelte snøbyger, både i Nordland og Finnmark, men ikke så mye i Troms, sier hun.

- Torsdag ser det fint ut

Lavtrykket og snøen som treffer Sør-Norge mandag og tirsdag forsvinner videre litt utpå ettermiddagen tirsdag. Da ventes det å klarne opp og bli fint mange steder. Men onsdag kommer et nytt lavtrykk som går helt sør i Norge. Sørlandet, deler av Telemark og kanskje deler av Rogaland kan bli truffet av dette lavtrykket, ifølge Skjervagen.

- Torsdag ser det fint ut. Unntaket er Møre og Romsdal og Trøndelag der det ventes snøbyger. Ellers er det mye oppholdsvær og kanskje ikke så skyet, sier meteorologen.

Fredag: Nytt lavtrykk

- Fredag starter veldig fint og fortsatt er det litt snø i Møre og Romsdal og Trøndelag, men fram til kvelden er det fint de fleste steder. Så kommer det inn et lavtrykk igjen og drar med seg snø i indre strøk og så regn og sludd langs kysten. Hele Sør-Norge er dekket av lavtrykket, og dette fortsetter å gi nedbør utover lørdagen slik det ser ut nå, sier Skjervagen.

Lørdag ventes det altså ganske dårlig vær flere steder, mens kvelden ser noe bedre ut.

- Søndag ser det ut til å bli mye fint vær, sier hun.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt: