For de som befinner seg på Østlandet, kan det være en god ide å nyte helgens flotte vær, men uten å bruke engangsgrill.

Ifølge Unni Nilssen, redaksjonsmeteorolog hos Meteorologisk institutt, blir det fint og sommerlig vær i hele Sør-Norge frem til mandag.

- Det vil bli mellom 20 og 30 grader i hele Sør-Norge gjennom helgen, men på mandag er det forventet en del nedbør på ettermiddagen.

Det er derimot ikke bare positivt at det fine været holder seg, da det for tiden er stor skogbrannfare østafjells. Det er oransje nivå på farevarselet, som betyr at vegetasjonen er svært lett kan antennes og store områder kan bli berørt.

- Man må vise aktsomhet, ikke grille bål og bruke sunn fornuft, sier Nilssen.

Farevarselet gjelder for nesten hele Sør- og Østlandet:

Det er også sendt ut varsel om skogbrannfare på gult nivå for indre strøk av Vestlandet sør for Stad.

Les også: Ærlig talt: Eli Kari Gjengedal (50)

Det er ikke bare leit at det kommer nedbør i starten av neste uke. På grunn av at det kommer opp mot 20 millimeter nedbør, så vil skogbrannfaren kunne avta, forteller Nilssen.

- Vi burde være glad for at regnet kommer. Brann kan spre seg utrolig fort når det er så tørt som det er nå.

I nord er det fine været ventet til slutten av helgen og starten av neste uke.

- Varmen vil flytte seg gradvis nordover på grunn av et høytrykk som ligger litt vest i havet, nær Shetland. Høytrykket trekker seg derfor nærmere og lenger nord over helgen.

- Trenger regnet

Vakthavende meteorolog, Håkon Mjelstad, forteller at det beste man kan gjøre på Østlandet denne helgen er å ikke bruke engangsgrill.

- Det er stort sett folk som antenner brann i naturen, men lyn er den vanligste naturlige årsaken til brann, forteller Mjelstad.

Som Nilssen fortalte, er det meldt regn i starten av neste uke som kan redusere skogbrannfaren betraktelig, men sammen med regnbygene kan det følge med tordenbyger.

- Overgangen mellom været kan være lei. Det kan komme torden uten nedbør i starten, som kan føre til at det antennes branner flere steder, forklarer Mjelstad.

Les også: Dette må du være oppmerksom på når du sjekker værmeldingen

Om det kommer godt med nedbør så vil brannfaren kunne reduseres og eventuelt slukke branner i naturen om det skulle oppstå.

- Det er et lavtrykk på vei med ustabil luft. Dette lavtrykket har vært innom Spania, og nærmer seg England. Med lavtrykket så er det en mulighet for å få kraftige byger med torden, forteller Mjelstad.

For at regnet skal hjelpe er det best at det kommer 20 millimeter jevnt og trutt og ikke konsentrert over kortere tid.

- Vi trenger regnet, og jeg vil tro de fleste bønder blir glad om det kommer, avslutter Mjelstad.