Meteorologene er fredag ute med en lang rekke farevarsler for helga.

Fredag formiddag til lørdag morgen er det gult farevarsel for mye regn i Østfold, Akershus og Oslo. Det kan komme opptil 40–50 millimeter nedbør i perioden, melder NTB.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no her

Venter flom og jordskred

På deler av Sør- og Østlandet er det gult og oransje farevarsel for flom søndag. Da ventes det 60–70 millimeter eller mer i de mest utsatte områdene.

På store deler av Østlandet er det også moderat jordskredfare fra søndag. Varslingsnivået kan i løpet av helgen bli oppjustert for deler av området.

- Det ventes noen skredhendelser. Enkelte store hendelser kan forekomme, skriver NVE på varsom.no.

Konsekvensene kan videre bli at utsatte bane- og vegstrekninger blir stengt. Jordskred er utglidninger og rask bevegelse av vannmettet jord i bratte skråninger kan komme.

- Kan føre til omfattende oversvømmelser

- Det er allerede høy vannføring i mange vassdrag på grunn av regn denne uken. Søndag ventes mye regn, 60-70 mm eller mer i de mest utsatte områdene. Det vil føre til raskt økende vannføring i små og mellomstore elver, og i områdene som får mest nedbør er det fare for flom på oransje nivå, skriver NVE på varsom.no om varselet for Sørlandet og Østlandet.

- Det kan føre til omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder. Vannføringen vil gradvis øke også i større vassdrag, men det er usikkert om det vil komme opp på nivå for flom. Følg oppdatert varsel lørdag på varsom.no, lyder oppfordringen.

Se varsel om flomfare for Sør- og Østlandet

Det er videre gult farevarsel for flom i Oslo og deler av Viken fra fredag. Vedvarende regn gjennom uka har gradvis gitt større vannføring i vassdragene.

Det er også gult farevarsel for mye regn i Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Telemark fra natt til søndag til søndag kveld. Det ventes 50–70 millimeter nedbør.

- Rensk stikkrenner og sluk

Skadeforebygger Therese Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind anbefaler å renske stikkrenner og sluk. Gjenstander, skrot og kvister bør også fjernes fra hagen, forteller Nielsen, som ber folk passe på at avløp og kummer ikke blir demmet opp.

Hun anbefaler også å fjerne verdigjenstander fra kjellere og garasjer.

– I det minste bør du få gjenstander opp fra bakken eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sier Nielsen ifølge NTB.

Stormfull søndag

Meteorologene er også ute med en advarsel for en stormfull søndag. Hvis du skal til fjells i helgen, må du være oppmerksom på at det ventes mye regn og noen steder liten storm fra sør og sørøstlig retning i fjellet. Husk vinterdekk, er også rådet meteorologene kommer med.

Fredag ettermiddag går meteorologene også ut med gult farevarsel for kraftige vindkast fra Rogaland i sør til Nordland i nord. Varselet gjelder fra søndag til mandag morgen.

- Sjekk Yr for detaljert varsel for ditt område. Husk å sikre løse gjenstander! skriver meteorologene i en Twitter-melding.

Kraftig vind fra sør til nord:

Meteorologene advarer for stormfull søndag i fjellet: