OSLO (Nettavisen, NTB): I Bergen skal Fløibanen ha krasjet i et tre tirsdag kveld, ifølge Bergensavisen.

– Ulykken har skjedd cirka 50 meter over Skansemyren stasjon, forteller Helge Lund, vaktkommandør ved 110-sentralen, til BA.

Ifølge Lund skal det være skader på en dør på en av vognene på banen som følge av kollisjonen. Brannmannskapene skulle fjerne treet fra banen ved hjelp av motorsag.

Treet veltet rett overfor Skansemyren stasjon. Brannvesenet ble varslet om ulykken like før klokken 20.30, og det skal ikke være noen personskader.

– Det blir ikke gjort noe arbeid i løpet av kvelden. På grunn av sikkerhet venter vi til det blir lyst. Fløibanen blir stengt inntil videre, opplyste 110-sentralen på Twitter klokken 21.15.

Tak blåste av

I Herøysundet i Kvinnherad i Hordaland var det derimot et annet problem som nødetatene måtte rykke ut til.

– Brannvesenet får ikke gjort noe for å sikre taket på grunn av sikkerheten til mannskapene. Deler av takkonstruksjonen henger i trærne rundt. Været er ekstremt dårlig og beboerne i området blir oppfordret til å holde seg innendørs, opplyser 110-sentralen Hordaland på Twitter.

Ingen skal ha kommet til skade som følge av hendelsen.

I Bergensområdet er det også kaos på grunn av uværet.

- Mange meldinger om veltede trær over hele byen, blant annet Unnelandsvegen, Salhus, E16 Trengereid, Sandviken. Også trampoliner og et stillas har veltet, skriver Vest politidistrikt på Twitter klokken 21.31 tirsdag kveld.

De forteller at både vegvesenet, kommune, brann, og BKK, som er et energi- og infrastrukturselskap på Vestlandet, og flere andre samfunnsaktører er i sving.

- Kjør forsiktig, oppfordrer politiet.

Her blir det verst

Et kraftig lavtrykk har kommet inn over Sør-Norge og Trøndelag tirsdag, og meteorologene er ute med en rekke farevarsler for kraftig vind og mye snø.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

- Sesongens hittil kraftigste storm er på vei til Sør-Norge. Vi har ute farevarsel på både vind og nedbør for store deler av landet. Dessuten er det betydelig snøskredfare mange steder på Vestlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter tirsdag formiddag.

Sjekk snøskredfare på varsom.no

- Det er et kraftig stormsenter ute i Atlanterhavet som feier inn over Sør-Norge i første omgang. Vestlandet og fjellet i Sør-Norge ventes å få den kraftigste vinden, og det kan bli sesongens kraftigste uvær også i Skagerrak-området, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen tirsdag.

Det er på Vestlandet og i Trøndelag uværet vil merkes best.

Les også: Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før

- Sperrer kjørefelt

Den kraftige vinden fører også til at det er utstedt farevarsel på nest høyeste nivå – oransje – for snøskred flere steder på Vestlandet. Faren for snøskred er betydelig i både Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss, Hardanger og i Heiane i Sunnhordland, ifølge varsom.no.

Meteorolog Kristin Sæther ved Vervarslinga på Vestlandet ber folk holde seg innendørs om de ikke har helt nødvendige ærend.

Vestlendingene anbefales også å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også om at uværet kan påvirke trafikken og at trær kan blåse over ende.

I 18-tiden tirsdag kveld meldte politiet i Sør-Vest at trafikken allerede er blitt påvirket av værforholdene. De melder om to hendelser i Stavanger.

- En lyktestolpe har veltet ut i veibanen og sperrer et kjørefelt i Finnestadveien. Lyse sender folk til stedet, skriver politiet.

I Lassaveien oppsto det også problemer, hvor et tre blåste ned og ble liggende i veien. Brannvesenet har nå fjernet treet. Samtidig er en lyktestolpe ødelagt i forbindelse med at treet falt ned.

Norled har måttet innstille både nordgående og sørgående hurtigbåt mellom Selje og Bergen, mens fergesambandet mellom Haldorsnes og Daløy i Sogn og Fjordane er innstilt etter avgangen 15.30 fra Daløy.

Les også: FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig

Lyktestolpe falt ned

Tirsdag kveld har også folk i Trondheim blitt rammet av uværet.

- Trafikklys ligger på bakken ved Strindheim kirke. Kaotiske forhold for kjørende på stedet, melder politiet i Trøndelag på Twitter klokken 20.09.

Politiet forteller videre at Vegtrafikksentralen sender ut en entreprenør, og det er foreløpig uklart om det er nedkjørt eller om det har blåst ned.

Helikoptertrafikken rammet

Ifølge Bergensavisen er alle helikopteravganger fra Florø og Bergen til og fra Nordsjøen stoppet. I Stavanger gikk siste helikopter klokken 13.30, og alle avganger resten av dagen er avlyst. Også Kristiansund lufthavn har kansellert flere avganger til Nordsjøen.

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende.

Flytter seg nordover onsdag

Onsdag ventes uværet å flytte seg nordover til Nordland, Troms og Finnmark. Her vil de også få kraftig vind fra sørlig retning. I Nordland vil dette vare fram til onsdag formiddag. Troms og Finnmark vil merke det onsdag ettermiddag. Det ventes vindkast opp i rundt 27 meter i sekundet i nord onsdag.

Gult farevarsel også for Trøndelag

Tirsdag formiddag har det også gått ut gult farevarsel for deler av Trøndelag. Her ventes kraftige vindkast på 27-30 meter per sekund fra sør fra tirsdag ettermiddag. Farevarselet gjelder for Oppdal, Rennebu, Meldal, Røros, Holtålen og Midte Gauldal.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no her

- Fest løse gjenstander

- Sikre løse gjenstander. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Sjekk veimeldinger.

Det er noen av anbefalingene fra Meteorologisk institutt før uværet ankommer.

For Sogn og Fjordane og fjellet i Sør-Norge har meteorologene ute farevarsel for mye snø: 20-40 cm snø, men det er mildt, så man må opp i høyden for å få disse mengdene.

- Sårbare installasjoner og gjenstander bør beskyttes. Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er noen av anbefalingene knyttet til snøvarselet.

Det ventes altså kraftig vind over store deler av landet det neste døgnet, ifølge meteorologene. Mest vil det blåse i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det ventes full storm ved kysten tirsdag ettermiddag.

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende.

I fjellene i Sør-Norge kan det blåse opp mot liten storm tirsdag ettermiddag. Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. Her ventes det mellom 20 og 40 centimeter snø mellom tirsdag ettermiddag og onsdag formiddag. I tillegg blir det kraftig vind og snøfokk, som gir vanskelige kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel på grunn av sterk vind fra Kristiansund og langs hele kysten i Agder, Telemark og rundt Oslofjorden.

Vinden beveger seg dessuten nordover, og fra tirsdag kveld ventes det kraftig vind i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, tvitrer meteorologene.

Les også: Nobelprisvinnere: Det er utrolig viktig å håndtere klimaendringene

Stengte fjelloverganger

E6 over Dovre, riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesvei 27 over Venabygdsfjellet er blant de stengte overgangene.

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt for alle kjøretøy under 7,5 tonn. Det er kolonnekjøring for tyngre kjøretøy på strekningen.

Det er kolonnekjøring på de mest trafikkerte fjellovergangene mellom øst og vest, som E134 over Haukelifjell, fylkesvei 50 mellom Hol og Aurland, riksvei 52 over Hemsedal, fylkesvei 37 mellom Rauland hotell og Skinnarbu bom og på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli.

På E134 mellom Seljestad og Røldal er det redusert sikt, og kolonnekjøring kan innføres på kort varsel.

Karmsundbrua stengt

Brua som forbinder Karmøy og fastlandet, stenges tirsdag ettermiddag på grunn av vind.

Det blåser stiv kuling i området, ifølge Yr.no.

Omtrent klokken 15.30 varslet politiet på Twitter at de stengte brua for tungtrafikk.

En time senere stenges den helt for trafikk, på grunn av vinden.

– Dette av sikkerhetshensyn, skriver politiet på Twitter.

Uværet har også ført til andre sperringer på Karmøy.

- Et tre har veltet og ligger over Mjølhusvegen. Veien er helt sperret, men brannvesenet ordner opp, melder politiet i Sør-Vest på Twitter.

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt: