*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologene advarer: Ny runde med mye snø og vind

SNØ OG VIND: Uvær og kolonnekjøring på riksvei 37 i Rauland i Telemark. Nå blir det mer snø og vind, varsler meteorologene.

SNØ OG VIND: Uvær og kolonnekjøring på riksvei 37 i Rauland i Telemark. Nå blir det mer snø og vind, varsler meteorologene. Foto: Trond Lepperød

Uka avsluttes med lavtrykk, gråvær og vind.

20.02.20 15:48

OSLO (Nettavisen): Skyer fra vest brer seg utover Norge torsdag. Et stormsenter ved Island gir lavtrykket som sørger for gråvær og vind i Norge de neste dagene, ifølge meteorologene. Farevarslene har kommet på rekke og rad.

Helgeværet blir i korte trekk som følger: Nedbør preger været i vest, mens Østlandet slipper lettere unna. I fjellet kommer det mye snø. Søndag ventes gradvis lettere vær også i vest.

Kraftig vind og snøfokk

Det siste farevarselet gjelder vindkast i Øst-Finnmark torsdag kveld. Utsatte steder kan vinden komme opp i full storm.

Videre har NVE sendt ut varsel om stor snøskredfare i Hardanger og Voss.

Meteorologisk institutt har ute farevarsel blant annet for kraftige vindkast i Sogn, Fjordane og Møre og Romsdal fredag ettermiddag og kveld. Her er det ventet vindkast på 27-33 meter i sekundet på utsatte steder.

- Mulighet for kansellerte avganger for ferje, fly eller annen transport. Broer kan bli stengt. Enkelte reiser vil kunne få lenger reisetid. Snøfokk i fjellet gir redusert sikt og mulighet for kolonnekjøring og/eller stengte veier, heter det i farevarselet.

Meteorologisk institutt har videre sendt ut gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge fra i dag til søndag morgen.

- Årsaken er en ny runde med mye snø og vind, og dette kan gi veldig dårlig sikt, skriver meteorologene på Twitter.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no

Klikk på bildet for å forstørre. MYE SNØ I FJELLET: Nedbør vil prege været i vest, mens Østlandet slipper lettere unna. I fjellet kommer det mye snø, ifølge meteorologen. Søndag kan det bli gradvis lettere vær også i vest.

MYE SNØ I FJELLET: Nedbør vil prege været i vest, mens Østlandet slipper lettere unna. I fjellet kommer det mye snø, ifølge meteorologen. Søndag kan det bli gradvis lettere vær også i vest. Foto: Meteorologisk institutt/Yr


Nedbør på de fleste

Det er varslet nedbør på de fleste, men aller mest i vest. I tillegg til gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge, er det sendt ut gult varsel for jordskredfare for deler av Østlandet og Vestlandet torsdag og fredag, høy vannstand langs kysten av Agder og på Østlandet fredag fredag. I tillegg er det som nevnt ute farevarsler for betydelig snøskredfare en rekke steder og stor snøskredfare i Voss og Hardanger.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Regn helt opp i 1000 meter

Fredag ventes mye nedbør som regn helt opp i 800-1000 meter på deler av Vestlandet.

- Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er stedvis høy. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 40 cm snø. Snøen er stedvis vannmettet, heter det i et farevarsel fra Meteorologisk institutt.

Klikk på bildet for å forstørre. SNØFOKK: Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge fra torsdag til søndag morgen.

SNØFOKK: Meteorologene har sendt ut gult farevarsel for snøfokk i fjellet i Sør-Norge fra torsdag til søndag morgen. Foto: Faksimile (Meteorologisk institutt)

Kan bli sørpeskred og flomskred

Sørpeskred kan utvikle seg til flomskred.

- Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, heter det i farevarselet.

Høy vannstand

For kyststrekningen fra svenskegrensa til Stavern, fra Stavern til Risør og fra Risør til Åna-Sira er det ute farevarsel for høy vannstand.

På kysten av Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold ventes vannstand 80-110 centimeter over høyde oppgitt i tidevannstabellen.

I Telemark er det estimert vannstand på 75 til 90 centimeter over høyden oppgitt i tidevannstabellen, i Agder 60 til 75 centimeter.

- Fredag ettermiddag er det ventet høy vannstand, estimert til 60-75 cm over høyden oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden er ventet å være på det høyeste omkring klokka 14-17, heter det i varselet for Agder.

Klikk på bildet for å forstørre. Meteorologene venter høy vannstand langs kysten av Agder og på Østlandet fredag.

HØY VANNSTAND: Meteorologene venter høy vannstand langs kysten av Agder og på Østlandet fredag. Foto: (Meteorologisk institutt)

Klikk på bildet for å forstørre. LAVTRYKK: Et stormsenter ved Island gir lavtrykket som sørger for gråvær og vind i Norge de neste dagene.

LAVTRYKK: Et stormsenter ved Island gir lavtrykket som sørger for gråvær og vind i Norge de neste dagene. Foto: (Meteorologisk institutt/Yr)

Se de siste Twitter-meldingene fra Meteorologisk institutt:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag