OSLO (Nettavisen): Meteorologenes prognoser denne uken viser temperaturer opp i 25 grader, kanskje mer, når den intense varmen fra kontinentet setter seg i bevegelse.

- De har skikkelig sommervarme sør i Europa nå, i Spania med 34 grader klokka 14. Torsdag brer varmen seg nordover, og vi kan få 30 grader sør i Sverige og Danmark, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen tirsdag.

Franske meteorologer har prognoser som antyder hetebølge fra Benelux-landene til Baltikum torsdag.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Tirsdag sørger pålandsvind, skyer og regn for at makstemperaturen ikke stiger veldig høyt fra Vestlandet og nordover, mens Østlandet kan vente over 20 grader.

I dagene framover skal imidlertid temperaturen stige både i sør og nord, ifølge Meteorologisk institutt:

- De neste dagene skal temperaturen stige i hele landet, men i nord må man smøre seg med tålmodighet i påvente av mer sommervarme, skriver de på Twitter.

Opp i 25 grader

Torsdag ventes varmlufta fra kontinentet å påvirke oss. Trondheim kan for eksempel vente seg 23 grader, Lillehammer og Skien 24 grader og Oslo hele 25 grader.

- Det kan bli enda varmere i indre strøk sør på Østlandet, sier statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til Nettavisen.

- Helga blir mer varierende, men varmlufta består, og det kan bli temperaturer mellom 20 og 25 grader. Et nedbørsområde ventes å gi mest nedbør på Vestlandet og i Agder, men natt til fredag kan det komme spredte byger på Østlandet. Så kommer det enda mer på Østlandet lørdag, så det kan bli en lummer helg, sier Borander.

- Blir det av og på med regnet i helgen?

- Det blir nok ganske jevnt, iallfall lørdag. Så skal nedbøren gradvis trekke nordover natt til søndag og søndag morgen. Da blir det litt mer oppholdsvær og sol Østafjells. Neste uke begynner prognosene å sprike litt. Det er veldig avhengig av hvor høytrykket plasserer seg, sier meteorologen.

Tana bru noterte 27 grader

I helgen var det forresten Tana bru i Finnmark som var varmest i landet. Det ble det målt 27 grader. Tirsdag morgen var det nordavind og temperaturer rundt 10 grader.

Finnmark får tirsdag lavtrykk med regn. I Nord-Norge venter meteorologen såpass kjølig vær utover ettermiddagen at de ikke utelukker snø i fjellet.

Lavtrykkene kommer inn fra havet og sørger for skyer og regn på Vestlandet og nordover denne uka, men det skal altså bli gradvis varmere, og Vestlandet og Trøndelag kan vente seg temperaturer opp i 20 grader torsdag.

- Får de sol også?

- Ja, det var det. Det blir av og på med regn fram til fredag, men det ventes oppholdsvær og sol i helgen. Da er det Østlandet som får nedbøren. Trøndelag får kanskje litt mer skyet vær. I Nord-Norge lar varmen vente på seg, men også Nordland kan vente seg nærmere 20 grader, viser prognosene for søndag. Videre nordover er det litt kjøligere, sier Borander.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

Nærmer seg hetebølge sør

Sør i Europa er det fortsatt sol og varme for mange, og meteorologene har sagt det kan bli sommerens første hetebølge. Da skal temperaturen ligge 5 grader over normal makstemperatur fem dager på rad. I Frankrike ble det allerede klokka 07 tirsdag målt høye temperaturer i flere byer som 25,6 grader i Sete, 25 grader i Perpignan og 21,4 grader i Nice, melder Meteo France. I Frankrike advareres det for høy skogbrannfare.

Spanske Aemet varsler at særlig tirsdag og onsdag blir varme dager med temperaturer godt over 30 grader mange steder. I London viste temperaturprognosen for tirsdag opp i 26 grader, mens skyer og regn preget værvarselet for Glasgow og Aberdeen i Skottland.

Med høytrykk lenger sør i Europa, blir lavtrykkene styrt mot Norge, meldte Meteorologisk institutt mandag.