- Landet kan nesten deles i to med været vi har foran oss til helgen, sier vakthavende ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, til Nettavisen.

For mens store deler av Sør-Norge kan vente seg realt påskevær, er det hakket mer vinterlige værtyper i vente for befolkningen i nord.

Et høyttrykk i nærheten av de britiske øyer blokkerer nemlig for lavtrykk fra vest, slik at lavtrykkene sendes i en mer nordlig bane.

Ruskevær i Nord

- I nord blir det ruskevær, sludd, snø, regn og slaps, med en god del vind og perioder med kuling på kysten fra sørvest til nordvest, forteller Granerød.

Temperaturen vil riktignok være varierende, med gradvis varmere vær på fredagen, før det igjen blir kaldere lørdag kveld, ifølge meteorologen.

I Midt-Norge blir det i likhet med Nord-Norge også skyet vær, og perioder med regn, samt en inngang til helgen med temperaturer på plussiden.

- Men på søndag virker det som temperaturen blir lavere, og snøgrensa kan synke helt ned til et par 300 meter på søndagen. Man må også forvente en del vind og sørvestlig kuling på kysten, sier Granerød.

Meteorologisk institutt sender nå også ut flere farevarsel for is og snøfokk i Nord-Norge.

Les også: – Nedstengingen er en gavepakke til dagligvarebransjen

Over 10 grader

Helgens værvinner er det derimot ingen tvil om, ifølge statsmeteorologen.

- Det er Sør- og Østlandet som stikker av med det beste været. Det blir ikke helt skyfritt, men flere lettere opphold med sol. Ellers er det også rolige vindforhold og temperaturer på rundt 6-8 grader på dagtid, forteller han.

Granerød legger til at enkelte steder på søndagen til og med kan få oppimot 10 grader.

- Gjerne strøk som ikke er så kystnære litt inn på Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud kan få maks litt over 10 grader. Det ser også ut som det blir minst skyer på Sørlandet, for jo lenger nord på Østlandet, jo mer skyer blir det, forklarer han.

- Det ser ut som prognosene sier rundt 10 grader flere steder på Østlandet i uka framover også. Er våren kommet for å bli?

- Det er absolutt vår. Pollensesongen er allerede i gang, og det er nok flere som kjenner at det klør på grunn av moderat varsel for or og beskjeden spredning av hassel, sier Granerød.

Han ser også en klar antydning til at det neste uke kan bli noe høyere temperaturer Østafjells, selv om det ikke er snakk om forsmak på sommeren enda.

- Det holder seg vårlig, og vi kan si at vi allerede har fått påskeværet. For skifolket er det sånn vær som typisk gir skareføre, men det blir spennende å se om det holder helt til påske, konkluderer meteorologen.