- Variert vær i Norge uka før jul. Lite nedbør i nord og i vest, mens i øst øker mulighetene for hvit jul, opplyser meteorologene.

Kaldest i nord

Selv om helgeværet ikke er veldig bra, er derimot ikke temperaturene så aller verst til en vintermåned å være.

- I Oslo sentrum er det to plussgrader, mens på Sørlandet kan det komme opp i tre til fire varmegrader i løpet av lørdag. På Vestlandet blir det enda varmere, og her kan det bli opp mot seks plussgrader, forteller Terje Alsvik Walløe, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt lørdag formiddag.

På innlandet og flere steder i Nord-Norge vil temperaturen ligge på rundt null grader, mens det i Troms og Finnmark vil være under null.

- Det er ikke spesielt kaldt. Bortsett fra på Bardufoss i Indre Troms, hvor det var ned i 20 minusgrader i natt, forteller han.

Les også: Helgeværet: Varsler fin skihelg med snø over 200 meter

Flere centimeter nysnø

På Sør- og Østlandet er det ventet nedbør i løpet av helgen, men det er ikke snakk om mer enn noen få millimeter. Etter hvert vil det også bli nedbør i Rogaland og deler av Vestlandet.

- Det blir mest regn, spesielt på kysten og i lavlandet, men du skal ikke så langt inn i landet eller opp i høyden før nedbøren kommer som snø, forteller meteorologen.

Til eksempel er det ventet regn i Oslo sentrum, mens i Holmenkollen kan det komme snø.

- Sur og kald

Lenger nord i landet blir det også grått vær hele helgen, men det blir oppholdsvær. I indre del av Nordland kan det bli lett snøfall enkelte steder.

Søndag fortsetter været som lørdag, men det blir større sjanse for nedbør i form av regn både i Sogn og Fjordane og Hordaland. På Sørlandet kan det bli litt mer nedbør, mens på Østlandet er det ventet mindre enn i dag.

Les også: Klimaforhandlingene er på overtid

Selv om det er ventet oppholdsvær i Midt-Norge og Nord-Norge lørdag og søndag, betyr ikke det at det blir helt stille.

- Det blåser mye i deler av Trøndelag og opp mot Helgeland. Det blåser stiv kuling fra øst, særlig i dag, og vinden kan oppleves som sur og kald, forteller Alsvik Walløe.

Rundt kysten av Jæren kan det også bli noe vindfullt, og det kan komme opp i liten kuling fra sørøst eller øst. I fjelltraktene mot vestlandet kan det komme opp i kuling.

Søndag vil imidlertid vinden avta, ifølge meteorologen.

Flere ulykker

Du skal ikke så langt opp i høyden før det blir snø og vanskelige kjøreforhold i helgen. Flere har vært involvert i trafikkulykker.

Politiet i Sør-Øst rykket ut til en trafikkulykke mellom to biler på Meheia i Kongsberg kommune lørdag formiddag.

- Svært krevende kjøreforhold på stedet, meldte politiet på Twitter.

Det ser ikke ut til å være alvorlige personskader, men tre personer ble likevel fraktet til legevakten i Kongsberg, og én person sendt til sykehuset i Drammen.

- Det kan komme fem til seks centimeter nysnø i Holmenkollen fra i dag og til utpå dagen i morgen, forteller han.

Det er også flere steder hvor det har vært trafikkulykker lørdag. Politiet rykket ut til en kollisjon mellom to biler på veien mot Sjusjøen, rett ovenfor Mesnali i Ringsaker kommune i Hedmark. Tre personer ble sendt til sykehus og legevakt for sjekk.

- Glatt veg på stedet, strøbil er bestilt, meldte politiet.

Les også: EU-landene enige om klimanøytralitet innen 2050 – gjør unntak for Polen

Også i Fjerdingby i Akershus er det glatt, og en bilist skled av veien og traff autovernet lørdag formiddag, meldte politiet i Øst. En bil kjørte i autovernet også på E6 i Minnesund i Akershus, rett nord for Eidsvolltunnelen.

- Glatte kjøreforhold på stedet, meldte politiet på Twitter, og forteller at det skal ha gått bra med de involverte.