*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologene: Østlendinger trenger paraply, vestlendinger kan la den ligge

Det blir mer regn, tåke og plussgrader over store deler av landet gjennom helgen og utover i neste uke. Men i Trøndelag blir det sol.

20.11.19 20:10

Et nokså stillestående høytrykk over Russland fører til luft fra sør over Sør-Norge, noe som fører til gråvær med tåke, plussgrader og regn. Torsdag ventes det 30–40 millimeter regn på Østlandet, og det er utstedt jordskredvarsel.

Den varme luften har også kommet til Nord-Norge, og det er bare i Øst-Finnmark det er målt minusgrader.

– Fram til nå har det vært litt motsatt enn hva vi er vant til – finest på Vestlandet og mest regn og trist Østafjells, sier vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt til NTB.

Trøndelag er værvinner

Fredag fortsetter gråværet i Sør-Norge og sør på Vestlandet, mens statsmeteorolog Kristen Gislefoss forteller Nettavisen onsdag kveld at det i resten av landet stort sett ventes å bli mye opphold.

I helgen er det heller ikke ventet store endringer. Det blir vått og grått med verken skiføre eller solglimt i sør og øst, mens Vestlandet, Trøndelag, Møre og Romsdal og Nord-Norge får mye fint vær.

Lørdag blir det også veldig fint vær på Vestlandet, men det kan komme litt regn i Rogaland og Hordaland søndag.

– Generelt er det Trøndelag som blir værvinner. Østafjells – fra Vest-Agder til svenskegrensa er taperen, sier meteorologen.

Farevarsler

Det er sendt ut gult farevarsel om jordskred på deler av Østlandet fra torsdag morgen. Det ventes skredhendelser, og store hendelser kan også forekomme.

- Hold stikkrenner, kummer og andre vannveier fri for snø/is, grus, søppel, kvist og løv. Tette vannveier med oppdemmet vann kan forårsake skred, råder NVE.

I Øst-Finnmark har Meteorologisk Institutt også sendt ut gult farevarsel om is fra onsdag ettermiddag. Det kan bli lokalt glatte veier på grunn av underkjølt regn.

- Vær ekstra oppmerksom; isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder. Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er rådet.

Enda verre til uka

Mandag begynner høytrykket over Russland å bevege seg, og det gir plass til at lavtrykk kan nærme seg Norge.

Da blir været i Sør- og Nord-Norge enda verre, ifølge meteorologen.

– Det kommer lavtrykk inn mot Sør-Norge og Vestlandet, som må regne med nok en uke med nedbør. I nord ser det ut til at de kalde luftmassene returnerer, og at snøen kommer tilbake i midten av neste uke, sier han.

Fortsatt fint i Trøndelag

I Sør-Norge må man imidlertid opp i høyden for å finne snø og skiføre.

– Det er ingen snøfnugg i vente, med mindre man befinner seg i høyden, sier Sarchosidis.

Også ut i neste uke slipper Trøndelag unna det verste tåkeværet, men også der blir det litt nedbør innimellom.

– De får minst nedbør av alle. Denne gangen er de heldige. Fra onsdag og utover blir det litt mer skyet, men det er ikke snakk om skikkelig regnvær, sier meteorologen.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag