Saken oppdateres

Samtidig som Møre- og Romsdal har slått varmerekorden i fylket, med 34,7 grader lørdag, melder meteorologene om kraftige regn- og tordenbyger på Sør- og Østlandet de neste 24 timene.

- Men vi vet ikke hvor det kommer. Det kan være enkelte steder der det kommer veldig mye nedbør, mens andre steder ikke får en dråpe. Med andre ord så blir det store lokale forskjeller, sier meteorolog Kristen Gislefoss til Nettavisen tidligere lørdag.

Regn- og tordenbygene skal komme Østafjells, der det er utstedt farevarsel.

Les mer: Dette skjedde uværsnatta

Del gjerne dine beste regn- og torden-bilder med oss på Facebook eller send epost til 02060@nettavisen.no!

Regnet 29 millimeter på én time

Ifølge statsmeteorolog Hanne Beate Skatter har det allerede vært en regnbyge på Vestfossen i Buskerud der det kom 29 millimeter nedbør på én time lørdag. Litt senere kom en byge med 10 millimeter til.

- Her har det vært nesten 40 millimeter i løpet av dagen, sier Skatter.

På Nesbyen i Buskerud har det vært målt 13 millimeter nedbør når Nettavisen snakker med henne lørdag kveld.

I Telemark er det målt 20 millimeter på én time ved Tveitsund, mens det i Oppland er målt opp mot 10 millimeter flere steder.

Skatter påpeker at ikke alle målestasjoner måler nedbør hver time, slik at det kan ha vært mer regn noen steder.

Melder 80 millimeter

Meteorologen hos StormGeo, Roar Inge Hansen, sier til Nettavisen tidligere lørdag at vi kan vente oss opp mot 80 millimeter i Telemark og Buskerud de neste 24 timene.

- I Buskerud og Telemark kan det komme mellom 50 og 80 millimeter. Noe mindre andre steder, mellom 20 til 40 millimeter i varierende grad, sier Hansen.

Det er forventet 40 millimeter i Aust-Agderområdet. Vestfold får noe mindre. Akershus vil ligge på mellom 20 til 40 millimeter.

Det skal bli en del lokale regn- og tordenbyger fra sent i kveld og frem til i morgen ettermiddag.

- Det er en kald front som passerer over Sørlandet og over til Østlandet. Dette vil gi en god del regnbyger med nokså kraftig torden i perioder, sier Hansen hos StormGeo.

Regnet kommer til å gi seg på Sørlandet på formiddagen og i løpet av ettermiddagen på Østlandet.

Fortsatt skogbrannfare

Selv om det kommer mye regn vil det fortsatt vær skogbrannfare, forteller Hansen.

- Det vil fortsatt være fare for brann på grunn av lyn, og det er ikke før i morgen ettermiddag det blir vått nok og skogbrannfaren blir redusert. Bakken må ta til seg vannet først, sier han.

I Kviteseid i Telemark har brannvesenet rykket ut til to skogbranner. Årsaken er trolig lynnedslag. Det er ikke snakk om alvorlige branner.

– Brannene er ikke store, men det er to branner i nærheten av hverandre, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Sørøst politidistrikt til NTB klokken 12.30 til NTB.

Les også: Danske meteorologer spår unormalt høye temperaturer ut oktober

Vil ha regn over tid - ikke alt på en gang

Underbrannmester i Brann Innlandet, Frode Bråthen, uttrykker at hele 110-sentralen er på tåhev for det som måtte komme, skriver OA.no

– Helst vil vi ha regn over lang tid. Kommer det mye og hardt på en gang vil det ikke trekke ned, men renne bort på bakken. Et lynnedslag stopper ikke ved jordoverflaten, så vi er avhengige av væte godt ned i bakken skal det være til hjelp, sier Bråthen.

Les mer: 110-sentralen bekymra for brann og uvær i helga

Fare for oversvømmelser

Det er knyttet stor usikkerhet til hvor bygene kommer. Varsom.no skriver at konsekvensene av slike byger er overløpsvann, lokale oversvømmelser

«Når jorda er tørr og hard, slik som nå, kan det forsterke konsekvensene fordi vannet ikke trenger så lett ned i bakken, men i stedet renner av på overflaten. Dette øker faren for lokale oversvømmelser og erosjon», står det på Varsom.no.

«NVE oppfordrer både beredskapsansvarlige i kommuner og privatpersoner til å kontrollere avløpsveier og sørge for holde disse åpne. Det kan gjelde kummer, stikkrenner under veier/jernbane og dreneringsgrøfter. På den måten kan vannet renne fritt der det normalt renner, noe som i mange tilfelle gjør at man kan unngå at bekker/elver skifter løp. Slike løpsendringer skjer ofte helt ukontrollert og kan gi store skader», heter det videre i meldingen på Varsom.no.

Aldri målt så mye regn

Helt nord i landet har værsituasjonen vært en helt annen. Fire stasjoner i Nordland slo offisielt nedbørsrekorden: Skjomen-Stiberg i Narvik, Sortland, Ålsvåg i Vesterålen II i Øksnes og Andøya i Andøy.

- De fire stasjonene som fikk ny nedbørsrekord er nok det mest sensasjonelle i Nordland. Det regnet ikke mest der, og det var ikke avvik så store at de slo avvikene i Troms - men det var eksepsjonelt nok for de stedene til at det ble rekord. På Andøya ble det slått rekorder fra 1986 og 1999, på en stasjon som har målt siden 1964, sier klimavakt ved Meteorologisk institutt Ketil Tunheim til Nettavisen.

Bardufoss hadde 371 prosent mer enn normalen og satte ny nedbørsrekord.