Gå til sidens hovedinnhold

Meteorologene: - Vis grill- og bålvett i finværet

Skogbrannfare på oransje nivå i store deler av landet. Nå ber Norsk brannvernforening om stans i salget av engangsgriller.

OSLO (Nettavisen): Det er stor skogbrannfare (oransje nivå) i Møre og Romsdal og Trøndelag, Vestlandet sør for Stad, Oslo, Østfold, Vestfold, Buskerud og Telemark, i Akershus, Oppland og Hedmark og moderat skogbrannfare en rekke andre steder.

Se full oversikt over skogbrannfaren i landets kommuner her

- Lokalt stor gress- og lyngbrannfare i områder uten snødekke inntil det kommer nedbør av betydning, heter det i farevarselet på yr.no.

Advarer mot engangsgriller

Norsk brannvernforening ber handelsstanden stanse salget av engangsgriller, både på grunn av brannfaren og av hensyn til miljøet.

- Vi mener at engangsgriller er uegnet for bruk i skog og mark. Ikke minst i perioder med stor skogbrannfare, men også fordi engangsgriller utgjør et miljøproblem, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening ifølge en pressemelding.

- Vegetasjon kan lett antennes

Meteorologenes råd er å være forsiktig med bruk av åpen ild.

«Følg lokale myndigheters instruksjoner. Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører. Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt», heter det om mulige konsekvenser.

For Helgeland er gress- og lyngbrannfaren oppdatert og gjelder til og med tirsdag.

- Husk at med all sola i Nord-Norge nå, så tørker det opp, og selv om det ikke er ute et farevarsel, så må man være varsom med åpen ild i områder uten snø. Vis grill- og bålvett i finværet! lyder rådet fra Meteorologisk institutt.

Venter litt regn

Sør-Norge ventes å få litt spredt regn torsdag og fredag, før en front kommer med mer nedbør på lørdag. Nedbøren kan minke gress- og lyngbrannfaren Østafjells, sier meteorologene.

- I år har det vært mye verre

Den siste uka har det vært skog branner flere steder i Nord-Europa, melder NTB.

Det har vært skogbranner i Storbritannia, Sverige, Tyskland og Norge. Ifølge en talsperson for EUs organ for overvåking av skog branner (Effis) har tallet på skog branner i Europa i år vært «langt over snittet» for denne tiden av året.

- I år har det vært mye verre enn de siste ti årene, opplyser Effis til BBC.

Brannene kommer ifølge EU-organet av en «veldig tørr vinter i store deler av Europa».

Første nordiske sommerdag nordpå

Den første nordiske sommerdagen var i Brønnøysund på tirsdag der det ble målt 21,1 plussgrader.

Torsdag kom en god nummer to da Reipå i Meløy kommune kunne skilte med 20,4 grader. I tillegg ble det målt 17,9 grader i Bodø, som til nå er høyeste målte temperatur i april i Nordlands største by.

En sommerdag har maksimumstemperatur over 20 grader.

(Nettavisen/(NTB)

Kommentarer til denne saken