*Nettavisen* Nyheter.

Meteorologer varsler ekstremvinter

KALDT?: Amerikanske meteorologer mener at de allerede nå kan varsle en ekstremt kald vinter i Nord-Europa. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Grunnen skal være værfenomenet «El Nino» i Stillehavet.

Adressa.no meldte mandag at vinteren som snart står på trappene kan bli rekordkald. Det vises til amerikanske Accu Weathers varlser, som bruker betegnelsen «ekstremt kaldt» om vinteren i Nord-Europa.

Ifølge avisa er disse langtidsmeteorologene gode på å treffe med sine sesongprognoser.

Blant annet skal værfenomenet «El Nino», som utspiller seg i Stillehavet, være en av årsakene til at vinteren kan bli spesielt kald.

- På grensen til tull

Klimaforsker ved meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, mener prognosene til de amerikanske meteorologene er på grensen til tullball.

- Oppe hos oss på Blindern, så er dette på grensen til tull. Kvaliteten på sesongvarslinger er ofte så dårlig at det skaper like mye forvirring, som det er til hjelp for folk, sier han til Nettavisen.

Han viser til at det ikke er mulig å se hvordan vær vi vil få flere måneder fram i tid.

- Lite å gjøre med været i Norge

Blant annet mener han at værfenomenet «El Nino» ligger for langt unna til at det vil påvirke Norge.

- El Nino er svært viktig i tropiske områder, spesielt rundt Stillehavet. Men sist jeg sjekket var det ikke mye tropisk ved Norge. Det er for lange avstander. El Nino har lite å gjøre med været her.

Anthony Barnston, sjefsforsker ved Det internasjonale forskningsinstituttet for klima og samfunn, skriver i en e-post til Nettavisen at hans prognoser ikke tyder på at vinteren blir kaldere enn normalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag