MI5-sjef advarte mot IS-angrep for to uker siden

Storbritannias fremste sikkerhetssjef uttalte nylig at trusselen er høyere enn noensinne.

16.11.15 14:33

For drøyt to uker siden gikk den britiske sikkerhetssjefen, MI5-sjef Andrew Parker, ut og advarte om at Den islamske stat (IS) planlegger et makeløst terrorangrep mot Storbritannia.

Samtidig har det blitt kjent at franske myndigheter var klar over at det var et IS-angrep under oppseiling i Frankrike. Statsminister Manuel Valls har også advart om nye angrep, også utenfor Frankrike.

Den britiske MI5-sjefen sa i slutten av oktober at terrortrusselen mot Storbritannia er større enn noe han har opplevd i løpet av sin 32 år lange karriere.

Dagen etter kom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge med en ny trusselvurdering. PST konkluderte med at trusselen fra IS-sympatisører i Norge er noe mindre enn for ett år siden.

Norsk terrorekspert sier det er et tydelig sprik mellom vurderingene til norske sikkerhetstjenester og andre lands sikkerhetsretningstjenester.

- Ut fra det man vet om hvilke vurderinger andre europeiske sikkerhets- og etterretningstjenester har gjort, framstår PSTs vurdering av trusselnivået i beste fall som underlig, og i verste fall som faglig grunnløs, sier forfatter og terrorekspert Kjetil Stormark til Nettavisen.

- Det er slik at det alltid vil kunne være nasjonale variasjoner, og PST kan selvsagt tenke å mene at det er nasjonale mekanismer i spill i Norge som gjør at de har ekstra god kontroll, eller at risikoen i Norge er mindre enn i andre land. Men samtidig er terrorismen så internasjonal, og risikoen for smitteeffekt er såpass stor at det i beste fall er å spille tombola, sier Stormark.

Terrorkespert Kjetil Stormark Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Bevæpningen av politi
I trusselvurderingen for 2014, mente PST det var sannsynlig at noen ville forsøke å gjennomføre et terrorangrep i Norge i løpet av de følgende 12 månedene. På bakgrunn av en oppdatert trusselvurdering i fjor ble det innført en midlertidig bevæpning av politiet i Norge.

Den siste trusselvurderingen har imidlertid ført til at Politidirektoratet (POD) valgte på fredag - bare timer før terrorangrepet i Paris - å opphøre bevæpningen av politiet.

Dette trer i kraft allerede tirsdag denne uken. Stormark er kritisk til at POD ikke vurderer å beholde den midlertidige bevæpningen av politiet etter terrorangrepet.

- Det er veldig mange som tviholder på denne illusjonen om at Norge er et lite, perfekt annerledesland langt oppe i nord, som både har raseri og aggressivitet overfor alt som kan utfordre denne forestillingen. Et bevæpnet politi er blant det som kan utfordre denne forestillingen om et annerledesland, sier han.

Etter at artikkelen ble publisert, ble det kjent at Politidirektoratet har besluttet at den midlertidige bevæpningen av politiet fortsetter til 1. desember.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier til NRK mandag at politikerne må vurdere en permanent bevæpning av politiet etter terrorangrepene i Frankrike.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Det var ikke noe synlig væpnet politi utenfor Stortinget torsdag ettermiddag. Italiensk antiterrorpoliti hevder det forelå terrortrusler mot norske parlamentarikere. Foto: Heidi Schei Lilleås

- Stortinget er et viktig symbolmål
En væpnet mann drepte en soldat da han gikk til angrep på det kanadiske parlamentet i Ottawa i oktober i fjor. Stormark sier at flere land valgte å skjerpe sikkerheten ved sine egne parlament etter denne hendelsen.

Som en følge av PSTs trusselvurdering fra i fjor, ble det utplassert væpnede polititjenestemenn utenfor Stortinget i en begrenset periode.

Det væpnede vaktholdet ble imidlertid fjernet fra inngangen tidligere i høst etter en ombygging av inngangspartiet.

- Det regner vi med ivaretar sikkerheten på en like god måte. Vi har like god, og kanskje bedre sikkerhet nå. Vi føler ikke at det er behov for væpnet politi ved inngangspartiet, og det er jeg glad for. Det er viktig at Stortinget framstår som et åpent bygg, sa stortingspresident Olemic Thommessen (H) til Nettavisen i forrige uke.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).

Stormark mener Stortinget er et så viktig symbolmål i Norge at det burde ha vært et vesentlig høyere, permanent sikkerhetsnivå rundt bygningen generelt.

- Det er en del tiltak som ikke er gjennomført i Stortinget, til tross for en del sterke påtrykk fra de hemmelige tjenester. Men da strittes det imot fordi man insisterer på at Norge skal være et åpent samfunn. Og da tar man en risiko, og det skjønner jeg ikke at man tør etter 22. juli, sier Stormark, som blant annet har skrevet bok om 22. juli-terroren.

- Sikkerhetsfolk er hoderystet
Stormark, som har mange kilder i sikkerhetsmiljøet i Norge, mener sikkerhetstiltakene i Stortinget i dag er altfor dårlige.

- Hvis jeg hadde en tre-fire bevæpnede personer, kunne jeg meget enkelt gjennomført en svær og vellykket terroraksjon mot Stortinget – uten at jeg vil gi oppskriften på det. Men folk jeg har snakket med i sikkerhetsmiljøet, er hoderystet over at man ikke har tatt en del åpenbare grep. Det gjelder for øvrig andre bygg og forhold i Norge, sier ham.

I forrige uke hevdet italiensk antiterrorpoliti at det var fremmet trusler mot norske politikere fra et nettverk Krekar angivelig styrte. PST meldte samme dag at det ikke forelå noen konkrete trusler mot norske borgere eller interesser.

Nettavisen har ikke lyktes med å få en kommentar fra PST mandag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.