Mandag ble det kjent at en storjury i delstaten Missouri har besluttet ikke å ta ut tiltale mot en polititjenestemann som skjøt og drepte en tenåring i Ferguson, St. Louis i sommer.

Dette resulterte i sterke reaksjoner, både lokalt og nasjonalt, med voldsomme demonstrasjoner i en rekke storbyer fra Seattle i vest til New York i øst.

- Det er mange ulike årsaker til det som nå skjer. Det er en sak som har boblet siden august, og er det siste store eksempelet på svarte menn som blir skutt og drept av politiet. Hvis det ikke hadde skjedd i Ferguson i St. Louis, hadde en lignende hendelse et annet sted skapt lignende reaksjoner før eller siden, slik situasjonen er i USA, sier statsviter og redaktør for AmerikanskPolitikk.no, Are Tågvold Flaten, til Nettavisen.

Unntak for politimenn
Delstatsstorjuryen i St. Louis besluttet ikke å tiltale Darren Wilson. På føderalt nivå er det uhyre sjelden at en storjury ikke tar ut tiltale. Amerikanske kommentatorer mener de føderale tallene i en viss grad er overførbart til delstatsnivå.

Av 162.000 saker som ble behandlet av storjuryen på føderalt nivå i 2010, som er den ferskeste og mest tilgjengelige statistikken på området, var det bare elleve tilfeller hvor det ble besluttet ikke å ta ut tiltale, ifølge Bureau of Justice Statistics.

- Det man kan vektlegge er at det er snakk om en storjury her. Hvis man ser på tall for føderale storjuryer, er det sjelden man ikke tar ut tiltale og går videre til en rettssak i en storjury. Unntaket i denne statistikken er når det er snakk om politimenn som har skutt og drept, fordi politiet har retten på sin side til å handle i selvforsvar dersom en mener at en person utgjør en fare for andre, sier Flaten.

- Allerede på forhånd var det nokså stor enighet om at politimannen ikke ville bli tiltalt. Det man var usikker på, var hvilke reaksjoner dette ville skape, sier han.

Amerikanske juseksperter sier det er uvanlig at aktor ikke makter å få tatt ut en tiltale.

- Hvis aktor ønsker en tiltale, og ikke får en, så er det noe som har gått fryktelig galt. Det skjer bare ikke, sier jusprofessor Andrew D. Leipold i en uttalelse. Men skyeepisoder med polititjenestemenn, ser altså ut til å være unntaket.

Våpenet «klikket» flere ganger
Samtidig som at avgjørelsen til storjuryen falt, ble vitneutsagnet til polititjenestemannen offentliggjort. Her framkommer det at politimannen hevder tenåringen gikk til fysisk angrep på ham, og at politimannen handlet i nødverge, da han skjøt og drepte 18 år gamle Michael Brown, ifølge eget utsagn.

Darren Wilson hevder i sitt vitneutsagn at han ble slått av Michael Brown flere ganger i ansiktet, og at han fryktet «et tredje slag ville kunne være dødelig eller slå ham i svime», og «hvem vet hva som ville ha skjedd meg da».

Deretter skal politimannen, ifølge eget utsagn, ha tatt opp skytevåpenet sitt og forsøkt å avfyre det. Men våpenet skal ha «klikket» flere ganger.

Videre hevder Wilson at Brown tar tak i tjenestevåpenet hans og sier «du er en altfor stor feiging til å skyte meg».

«Da tenkte jeg: Hvorfor fungere ikke dette (skytevåpenet red.anm.)? Denne fyren kommer til å drepe meg om han får tak i dette skytevåpenet. Jeg trakk av en tredje gang, og den gikk av,» sa Wilson i utsagnet sitt.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

- Han lignet en demon
Deretter skal tjenestemannen ha fått blod på hendene. Han forteller at Brown ble enda mer aggressiv etter at det første skuddet ble avfyrt.

- Den eneste måten jeg kan beskrive ham på, er at han lignet en demon, så sinna var han. Han kommer mot meg igjen med hendene opp.

Deretter skal polititjenestemannen ha avfyrt våpenet gjentatte ganger. Han husker ikke selv hvor mange ganger han skjøt Brown, ifølge eget utsagn, men aktor Robert McCulloch hevder Wilson skjøt tolv ganger mot Brown, og traff ham minst seks ganger, hvorav to var hodeskudd.

- Det har vært flere bestridende vitneutsagn i saken, påpeker Flaten.

Forskjellsbehandling
I USA hersker det nå usikkerhet om hvordan demonstrasjonene vil fortsette å bre seg. Nasjonalgarden er kalt inn, og lokalpolitikere og presidenten har gått ut og forsøkt å mane til ro.

- Oppfattelsen er at om det hadde skjedd noe lignende med en hvit ungdom, så hadde resultatet vært annerledes. Dette skaper en følelse av forskjellsbehandling og håpløshet, sier Flaten.

- Det er en lang historie som ligger under dette, helt fra borgerrettighetskampen på 1960-tallet. Det har stadig vekk vært forbedringer, må man jo si. Og som Obama trekker fram, blir ting bedre, men mye gjenstår, sier Flaten.

Han er imidlertid usikker på om demonstrasjonene kommer til å vedvare over lenger tid.

- Man må ha i bakhodet at det er Thanksgiving på torsdag, som er årets travleste dag i USA, så det spørs hvor lenge disse demonstrasjonene varer utenfor Ferguson, sier han.

Politiet begår 400 drap i året
I USA begår politiet minst 400 drap hvert eneste år, viser en FBI-statistikk i tidsperioden 2008 til 2012. En annen FBI-statistikk over en syvårsperiode fram til 2012, viser at en hvit politimann skyter og dreper en svart person nesten to ganger i uken.

I gjennomsnitt er det 96 slike tilfeller av totalt 400 drap begått av amerikansk politi hvert år. 18 prosent av de svarte som ble drept i denne perioden, var under 21 år gamle.

En politibil blir satt i fyr under demonstrasjonene. Se video.

HTML EMBED