ILADALEN: Personalet ved Iladalen friluftsbarnehage skal gjentatte ganger ha bedt byggefirmaet om å sikre byggeplassen, uten at dette har blitt etterfulgt. 21. januar tråkket altså lille Michel (4) på en spiker som gikk gjennom støvelen og et godt stykke inn i den lille foten.

Heldigvis gikk det forholdsvis bra, uten at gutten min fikk alvorlige fysiske skader. Dette kunne gått mye verre, sier en tydelig forbannet Ask til Østkantavisa.

Ingen bedring

Bare uker senere, 7. februar, var forholdene verre enn noen gang, forteller hun.

På en arbeidsbenk rett utenfor stod det to sirkelsager med strømmen tilkoblet, ingen beskyttelse og ikke et menneske å se. Slikt gjør foreldre redde, og da særlig etter at et barn er skadet bare dager i forveien, fortsetter Ask.

På byggeplassen, like utenfor barnehagens inngangsparti, har det inntil nylig ligget glasskår, planker med spiker og andre skarpe gjenstander.

Ubeskyttet arbeidsverktøy har også vært et daglig syn, noe barnemoren har dokumentert med fotoapparat.

Det holder ikke med løfter fra byggherres side om opprydning. De må avskjerme området omgående, krever Ask.

Kritikkverdig

14. februar kontaktet Ask Arbeidstilsynet og bydelsoverlegen for å varsle om det som hadde skjedd. Dette etter å ha gitt byggherren flere sjanser til å rydde opp.

Da Østkantavisa var på stedet mandag morgen hadde arbeiderne ryddet stedet, men bilder Ask har tatt viser at forholdene har vært mildt sagt kritikkverdige.

En byggeplass må sikres med et gjerde. Her leker det barn på ettermiddag og kveld. Jeg tør ikke tenke på hva som kan skje om dette fortsetter, sier Ask, som understreker at hun snakker på vegne av seg selv, men i samråd med foreldre og barnehageansatte.

Vil kontrolllere stedet

Bygården som pusses opp ligger i Søren Jaabæks gate 3, og eies av kommunen, nærmere bestemt Boligbygg KF. Avdelingsleder i Arbeidstilsynet Oslo, Erik Beck, bekrefter å ha mottatt klager på byggeplassen.

Vi skal forsøke å dra innom i løpet av uka. Foreløpig kan jeg ikke kommentere saken ytterligere før vi har vært på stedet, sa han til Østkantavisa mandag.

Lover å rydde opp

Amund Alm, administrerende direktør i Boligbygg KF er enig med Ask i at forholdene er kritikkverdige.

Jeg har sjekket opp forholdene ved selvsyn, og må bare legge meg flat. Her har det ikke vært ryddet godt nok. Jeg har full forståelse for foreldrenes frustrasjon i denne saken, sier han til Østkantavisa.

Som følge av dette vil han pålegge entreprenøren å rydde bedre på området.

Det er vårt ansvar å se til at entreprenørene vi benytter følger forskriftene. Nå skal dette tas tak i, lover han.

Dette vil jeg gjerne se

Ask er glad for at noen Alm tar tak i saken, men venter med å juble før hun ser resultater.

Jeg vil gjerne se at det skjer noe før jeg sier meg fornøyd. Jeg har mast på entreprenøren om å rydde opp i lang tid uten at noe har skjedd. Men om Boligbygg kan sørge for at stedet blir ryddet er jeg selvsagt veldig glad for det, avslutter hun.