RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Michelle Obama får hijab-kritikk

Michelle og Barack Obama var tirsdag i Saudi-Arabia for å vise sin respekt for den avdøde kong Abdullah, og for å hilse på hans etterfølger, kong Salman.
Michelle og Barack Obama var tirsdag i Saudi-Arabia for å vise sin respekt for den avdøde kong Abdullah, og for å hilse på hans etterfølger, kong Salman. Foto: Carolyn Kaster (Ap)
Sist oppdatert:
USAs førstedame trosset streng kleskode da hun besøkte Saudi-Arabia.

Det amerikanske presidentekteparet Barack og Michelle Obama avla et fire timer langt besøk i Riyadh i Saudi-Arabia på tirsdag, for å overrekke sine kondolanser etter kong Abdullahs død. I Saudi-Arabia er det vanlig at kvinner bærer hijab når de beveger seg ute i offentligheten.

Men Michelle Obama valgte ikke å ha på seg noe hijab da hun og ektemannen møtte den nykronede kong Salman.

Saudiarabere på sosiale medier har imidlertid reagert på at USAs førstedame ikke dekket til håret sitt under besøket, skriver Politico.

Usømmelig
Twitter-brukere brukte hastager som kan oversettes til «#Michelle_Obama_usømmelig» og «Michelle_Obama_utenslør». 1500 brukte sistnevnte hashtag, og mange av dem kritiserte førstedamen, skriver The Washington Post

Under samme hashtag fremmes det også en rekke motreaksjoner på hijab-kritikken.

Andre Twitter-brukere reagerte på at Michelle Obama dekket til håret sitt da hun besøkte en moské i Indonesia, men droppet hijaben i Saudi-Arabia, som noen mener var respektløst overfor den avdøde kong Abdullah.

En saudiarabisk kvinne påpeke imidlertid at USA var Saudi-Arabias viktigste alliert, og at det var lite hensiktsmessig å få «Obama til å bli sint på oss», skriver den egyptiske nettavisen Ahram Online.

Bush droppet hijab
Michelle Obama er ikke den første mektige, amerikanske kvinnen som nekter å bære hijab på statsbesøk i Saudi-Arabia. Tidligere presidentfrue Laura Bush hadde heller ikke på seg hijab da hun besøkt kong Abdullah i Saudi-Arabia i 2006.

I Saudi-Arabia er det påkrevd at kvinner bærer hijab og heldekkende muslimske drakter når de er i offentlighet. Hijab er imidlertid ikke et krav for utenlandske kvinner som besøker landet.

Nedenfor kan du se noe av hijab-kritikken og motreaksjonene under en arabisk hashtag som kan oversettes til «Michelle_Obama_utenslør» (saken fortsetter under).


Strenge sharialover
Saudi-Arabia er det eneste landet i verden hvor kvinner ikke har lov til å kjøre bil. Det er en streng tolkning av sharia-lovene, kjent som Wahhabisme, som er utgangspunktet for de strenge restriksjonene for kvinner i Saudi-Arabia.

Saudiarabiske kvinner må blant annet innhente tillatelse fra et mannlig familiemedlem for å kunne reise, ta høyere utdannelse, gifte seg eller gjennomgå visse kirurgiske operasjoner, skriver nyhetsbyrået AP.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Michelle Obama hadde på seg hijab da hun besøkte Istiqlal-moskeen i Jakarta i Indonesia i 2010.


Massiv kritikk
Saudi-Arabia har den siste tiden mottatt massiv kritikk fra verdenssamfunnet etter at landet dømte en blogger til ti års fengsel og tusen piskeslag for å ha blogget og opprettet et diskusjonsforum på Internett. Samtidig har landet halshogget to personer, en mann og en kvinne, i løpet av de to siste ukene. 

En talsmann for den amerikanske presidenten sa at Obama drøftet menneskerettigheter med kong Salman, men at de ikke tok opp enkeltsaker.

Kronprins Haakon tok del i en kondolanseseremoni i Saudi-Arabia på vegne av Norge. Dette har kongehuset fått kritikk får av blant annet stortingsrepresentant Karin Andersen (SV).


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere