Gå til sidens hovedinnhold

- Michelle Obama tvang meg

Muslimsk minister angrer på det «omstridte» håndtrykket med førstedame Michelle Obama.

Tirsdag denne uken innledet det amerikanske presidentparet Barack og Michelle Obama et statsbesøk til verdens største muslimske land, Indonesia.

President Obama tilbrakte sine første barneår i det muslimske landet, og under første dag av statsbesøket lovpriset han Indonesias evne til å utvikle seg til å bli et demokratisk land.

Men Michelle Obama klarte imidlertid å skape debatt på Twitter, Facebook og indonesiske blogger, etter å ha håndhilst på Indonesias informasjonsminister Tifatul Sembiring, melder nyhetsbyrået AP.

Se video nederst i saken.

Sembiring var en del av velkomstkomiteen som tok imot presidentekteparet da de ankom Jakarta tirsdag.

- Tvang meg til å hilse
Den konservative ministeren, som vanligvis nekter å håndhilse på kvinner, sier han hilste på førstedamen mot sin vilje.

- Jeg forsøkte å unngå å bli berørt, men fru Michelle strakte ut hånden sin mot meg, slik at vi berørte hverandre, skrev informasjonsministeren på Twitter.

Til tross for at Indonesia er verdens største muslimske land, så er det få som praktiserer religionen til punkt å prikke. Sembiring er imidlertid svært opptatt av å unngå kroppslig kontakt med kvinner som ikke er i familie.

På videobilder fra velkomstseansen kommer det tydelig fram at ministeren strekker ut begge hendene sine for å håndhilse på førstedamen. Håndtrykket skapte mye debatt på Internett, hvor det ble rettet kritikk mot ministeren fordi han vanligvis nekter å berøre kvinner.

Sembiring har flere ganger lagt ut omstridte meldinger på Twitter. Han har blant annet skrevet at naturkatastrofer skyldes manglende moral, og spøkt om Aids.

Lovpriste Indonesia
President Obama hyllet og lovpriste Indonesia da han talte til 6000 mennesker ved Universitetet i Indonesia.

- I dag vender jeg tilbake som en venn, men også som en president som søker etter et dypt og varig partnerskap mellom to land, sa presidenten som tilbrakte fire år av barnedommen i Indonesia, melder BBC.

Han skrøt også over Indonesias mangfold og evne til å praktisere demokrati.

- Men vi vet også at relasjoner mellom USA og muslimske samfunn har blitt frynsete de siste årene. Som president, så har jeg gjort det til min prioriterte oppgave å begynne med å reparere disse relasjonene, sa presidenten.

- Ikke i krig med islam
- Jeg har gjort det klart at USA aldri har vært og vil aldri være i krig med islam, sa han.

Obama reiser videre til Seoul i Sør-Korea torsdag for å delta på G20-toppmøtet. Han har allerede besøkt India, og han avslutter Asia-besøket med å avlegge en tur til Japan.

Se video av det «omstridte» håndtrykket.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken