RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Microsoft: - Vi burde ha gjort mer

Foto: Paul Sakuma (AP)
Sist oppdatert:
Klarer ikke verdens største programvareselskap annet enn å kopiere andre?

Microsoft er verdens største programvareselskap, men innovasjon er ikke et ord som har kledt selskapet på en stund. Ta tjenester som søkemotoren Bing, mediespilleren Zune og smarttelefonsystemet Windows Phone 7 Series. Dette er produkter med høy «vi også»-faktor.

Hsiao-Wuen Hon er sjef for Microsofts forskningsavdeling i Asia. I et intervju med avisen Sydney Morning Herald innrømmer han at Microsoft kunne ha gjort mer, og burde ha gjort det tidligere.

- Når jeg ser tilbake, kunne vi nok ha gjort mer på forbrukerområdet. Vi er klar over at vi ikke nødvendigvis er en medieyndling. Folk oppfatter oss ikke som så innovative som vi faktisk er. Mange bruker våre produkter, men vet det ikke selv, sier Hon.

Men ifølge Hon tenker Microsoft stort sett fem, ti år fremover i tid, og et av kjerneområdene Microsoft ønsker å forandre vår PC-hverdag på, er det såkalte «naturlige brukergrensesnittet», NUI (Natural User Interface). Altså i motsetning til dagens grafiske grensesnitt, GUI (Graphical User Interface).

Et av de første kommersielle produktene som utnytter tankegangen bak NUI er Natal. Natal er en teknologi som skal erstatte tradisjonelle spillkontrollere, og er basert på en kamerasensor som kobles til spillkonsollen Xbox 360. Ved hjelp av muntlige kommandoer, bevegelser eller gjenstander som vises fremfor sensoren skal det være mulig å kontrollere for eksempel spill. Hensikten med «Natal» er å gjøre digital underholdning mer tilgjengelig for folk flest.

- Alt dette kommer fra investeringer som ble gjort over fem år tilbake. Takket være vårt reservoar av talent kan vi raskt flytte over til et nytt område. Og mens noen utvikler første versjonen av et produkt som Natal, jobber andre allerede med oppfølgeren. Det er fordelen med Microsoft, sier Hon til avisen.

Selskapet har over 800 dataforskere, sosiologer, psykologer, matematikere, fysikere og ingeniører i stallen som kun jobber med å finne ut av forbrukernes behov i fremtiden. Men på tross av en slik imponerende satsning, klarer ikke Microsoft å overvelde oss med spennende nytenkninger år for år.

Tidligere toppsjef i Microsoft, Dick Brass, forklarer til Sydney Morning Herald at noe av grunnen kan være kravet til økonomisk gevinst. Nye ideer ut i markedet før de er ferdige, i et håp om å oppnå gevinst på kort sikt.

Natal skal lanseres til Xbox 360 i løpet av høsten 2010. Rapporter hevder at Microsoft samtidig slipper en slankere modell av konsollen, en Xbox 360 Slim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere