*Nettavisen* Nyheter.

Microsoft kjøper Skype for 46 milliarder

Snapper opp IP-telefonigiganten foran nesene på Google og Facebook til fantasisum.

11.05.11 21:26

Oppdatert tirsdag ettermiddag: Kjøpet er nå bekreftet. Salgssummen er 8,5 milliarder dollar i kontanter.

De siste dagene har det gått rykter om at Google og Facebook har kjempet om å kjøpe opp internettelefonigiganten Skype, som har ikke mindre enn 663 millioner registrerte brukere - hvorav 170 millioner er aktive. Til sammen skal disse brukerne ha rindt 207 milliarder minutter i fjor.

Microsoft snapper opp dealen
Men nå tyder alt på at det er har Microsoft stukket av med hele dealen til en så langt ukjent pris 8,5 milliarder dollar. Skype har hatt planer om å gå på børs en stund, men planen har blitt utsatt flere ganger. Det har vært snakket om at prissettingen da kunne blitt én milliard dollar. Det vil nå aldri kunne bli bekreftet.

Ifølge All Things Digital gikk selskapet i fjor med et underskudd på 7 millioner dollar - men skal ha hatt et driftsresultat på 262 millioner dollar med en omsetning på heftige 860 millioner dollar.

Underskuddet kommer som en følge av at selskapet har 686 millioner dollar i gjeld som de må betale på.

Trolig går selskapet rett inn i Microsofts Windows Live-portefølje, og All Things Digital mener det videre vil kobles inn i andre deler av selskapet. Kinect vil for eksempel være sentralt.

Trenger egentlig ikke teknologien
Men når det er sagt har Microsoft allerede ganske gode samtaleløsninger for internkommunikasjon mellom Microsoft-enheter. Lydløsningen i Live Messenger har blitt svært god de siste årene, og Microsoft har også businessløsningen Office Communicator som er en slags spesialversjon av Live Messenger med IP-telefon. De sitter derfor på veldig mye av den nødvendige teknologien, kanskje med unntak av Skypes veldige gode løsninger for håndteringer av brannvegger.

Mye tyder derfor på at Microsoft er vel så interessert i å sørge for at konkurrentene ikke får tak den enorme brukermassen til Skype - samt tilgang til en attraktiv merkevare.

Wall Street Journal spekulerer også i om Skype-oppkjøpet kan ha påvirkning på mobilsatsingen, ved at Skype integreres tett i Windows-baserte telefoner slik at samtaler kan gjøres billigere over trådløse nettverk. En slik strategi er derimot ikke uten risiko, siden selskapet må ha støtte fra mobiloperatører for å lykkes. Å fjerne inntektsstrømmer fra mobiloperatørene er naturligvis ikke beste måte å få goodwill på.

Ifølge pressemeldingen fra Microsoft stemmer WSJs spekulasjoner, og Skype vil integreres i Xbox, Windows Phone, Kinect og «en lang rekke Windows-enheter».

Enorm sum
Avtalen betyr at Microsoft legger 8,5 milliarder dollar på bordet, og dette blir det største oppkjøpet til Microsoft noen gang. Til å være et selskap som går i minus er det relativt mye penger.

Til sammenligning ble Skype solgt til eBay i 2005 for 2,6 milliarder dollar. eBay ønsket å benytte Skype slik at budgivere kunne komme i kontakt med hverandre, men feilet stort med integrasjonen, og solgte unna store deler av selskapet i 2009.

- Skype er en fenomenal tjeneste som er elskent av millioer over hele verden, sier Steve Ballmer i en uttalelse.

- Sammen skal vi skape fremtiden for sanntidskommunikasjon så folk enklere kan holde kontakt med venner, familie, klienter og kollegaer i hele verden, sier han.

Skype vil bli en egen divisjon av Microsoft, på samme måte som tidligere norske Fast har blitt en egen divisjon som jobber litt for seg selv. De vil beholde sin ledelse.

Rik svensk gründer
Ifølge DI.se kan svenske Niklas Zennström, som var med på å starte selskapet, totalt ha tjent nesten ti milliarder svenske kroner på salget av selskapet i tre runder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.