Microsofts «pirat»-tabbe

Foto: ROBYN BECK (AFP)

Giganten nektet å bruke «piratteknologi», og gikk på en stor smell.

I forrige uke var Steve Ballmers overraskende annonsering på CES om at Microsoft ville slippe første betaversjon av Windows 7 allerede på fredag en av de virkelig store nyhetene. Dette var betydelig tidligere enn de fleste hadde regnet med.

Og muligheten til å teste neste generasjons Windows helt gratis er en mulighet som ikke mange ønsker å la gå fra seg - selv om programvaren foreløpig er rundt et år fra ferdig utviklet.

Lammende interesse
Interessen var faktisk så stor at Microsofts nettsider der betaversjonen kunne lastes ned gikk ned i knestående på grunn av all trafikken, og de som faktisk fikk tak i nedlastingslenken opplevde svært trege nedlastingshastigheter. Dette førte til at programvaregiganten måtte utvide infrastrukturen som skulle dele ut prøveversjonen til nettbrukere verden over.

TorrentFreak påpeker derimot at dette er et problem som Microsoft enkelt kunne unngått. Det har i mange år vært et stort problem at når meget populær programvare blir sluppet, så blir belastningen på serverne så stor at de ofte bryter sammen – og det er nettopp derfor BitTorrent-teknologien ble utviklet.

Laget nettopp for dette
BitTorrent er for de fleste trolig kjent som en piratteknologi, men sannheten er at BitTorrent er en teknologi som ble utviklet for effektivt å kunne distribuere store filer som «alle» vil ha tak i samtidig, uten at det skulle ta knekken på en sentral infrastruktur. Og det er vel få ting som passer bedre inn i denne kategorien enn den første betaversjonen av Windows.

For mens det med vanlig nedlasting fra server går saktere og saktere å laste ned jo flere som laster ned samtidig, går det som regel bare raskere og raskere jo flere som forsøker å laste ned filene med BitTorrent.

Les også: Hva er egentlig BitTorrent?

Flere ser verdien
Dette er også grunnen til at de fleste versjonene av Linux blir delt på nettet ved hjelp av BitTorrent, verdens kanskje mest kjente spillselskap (som for øvrig også er en av de mest aktive antipiratene) valgte også å benytte seg av BitTorrent da de skulle rulle ut betaversjonen av Warhammer – og teknologien blir stadig mer stueren i andre sammenhenger, med blant annet NRK og NASA som andre store støttespillere.

Heller ikke forrige gang Microsoft skulle slippe en stor betaversjon av Windows valgte de å benytte seg av BitTorrent, og med samme resultat. Den gangen ble det opplyst om at det var av «juridiske og personvernsmessige årsaker», uten at dette ble utdypet videre.

Det har ikke lykkes Nettavisen umiddelbart å få tak i Microsoft for en uttalelse om saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag