Mangelen på lastebilsjåfører har bidratt til lange køer ved bensinstasjoner som har sluppet opp for bensin, mens myndighetene trygler folk om ikke å hamstre, og sier det er nok bensin i landet.

Nå planlegger regjeringen å gjøre opp til 5.000 midlertidige arbeidsvisa tilgjengelig for å hente inn sjåfører som dro fra landet etter brexit.

Det vil være en helomvending for statsminister Boris Johnson som skjerpet innvandringsreglene etter brexit, og insisterer på at Storbritannia må bli mindre avhengig av utenlandsk arbeidskraft.

Lettere sertifikat

Et annet tiltak som vurderes i tillegg til å invitere utenlandske sjåfører, er å gjøre det lettere å få lastebilsertifikat.

Brexit og tiltak mot koronapandemien førte sammen til at det mangler rundt 100.000 lastebilsjåfører i Storbritannia, noe som igjen påvirker leveransene av bensin og varer over hele landet.

Ikke bare bensinstasjoner, men også mange supermarkeder er i ferd med å slippe opp for flere varer. I hele landet er det tomme butikkhyller i matbutikkene.

Hvis ikke myndighetene finner flere sjåfører i løpet av de neste ti dagene, spøker det for jula, sier den britiske handelsstanden.

Vil rasjonere

Petroleumsgiganten BP har varslet britiske myndigheter om at de planlegger rasjonering av drivstoff til sine bensinstasjoner framover.

BP er et av flere som har blitt rammet av mangelen på tankbilsjåfører i landet, skrev ITV News torsdag.

Advarselen kom til den britiske regjeringen under et møte sist torsdag.

– BP har to tredjedeler av den vanlige mengden drivstoff på lager, og den andelen synker raskt, sa landsjef Hanna Hofer.

Rasjoneringen betyr at selskapet kun vil levere bensin og diesel til de fleste av sine stasjoner fem dager i uka. Bensinstasjoner langs motorveier får høyere prioritet og forsyninger hele uka som vanlig. Man håper at lagrene vil begynne å stabilisere seg i oktober.

(©NTB)