RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Midtøsten-forhandlinger starter i Washington

Foto: Ronen Zvulun (AP Photo)
Etter årevis på tomgang prøver USA å sette fredsforhandlingene mellom Israel og Palestina i gir. Men ingen ser ut til å vente stor fart.

Washington (NTB-AFP-Reuters): Mandag kveld samler USAs utenriksminister John Kerry partene til forhandlingsbordet i Washington. Det er første gang israelske og palestinske myndigheter møtes til direkte forhandlinger på nesten tre år, og etter planen skal samtalene fortsette tirsdag.

Målet er å få på plass en arbeidsplan for månedene som kommer.

Kerry har jobbet intenst for å få det til. Siste puslespillbit kom på plass i helgen da regjeringen i Israel godkjente løslatelsen av 104 arabiske fanger.

– Begge ledere har vist en villighet til å ta vanskelige beslutninger som har vært avgjørende for at vi har kommet fram til dette. Vi er takknemlig for deres lederskap, sier Kerry.

Kritikk
Men israelske aviser reagerer krast på løslatelsen av det kritikere mener er mennesker med israelsk blod på hendene. Forhandlingene har fått en høy pris, påpeker flere aviser.

– Drapsmennene vil gå fri, skrev avisen Yediot Aharonot på forsiden sin mandag.

– Så er vi i gang igjen, skriver avisen Jerusalem Post og viser i en analyse til at de løslatte kommer til å bli feiret som helter når de kommer hjem. Det er en feiring flere aviser venter, og som bli kalt opprivende.

– Som vanlig har regjeringen valgt den verste løsningen, mener avisen Maarivs skribent, mens avgjørelsen får støtte fra avisen Haaretz.

Betingelse
Netanyahus plan skal gå ut på å løslate de innsatte i minst fire puljer over en periode på ni måneder. Den første gruppen er ment å bli sluppet fri innen få uker.

Palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat ønsker den israelske avgjørelsen om løslatelse velkommen.

– Vi anser dette som et viktig steg og håper at vi kan gripe muligheten som har oppstått på bakgrunn av de amerikanske myndighetenes innsats, sier han.

Palestinas president Mahmoud Abbas satte løslatelsen av fangene, som har vært innesperret siden før Oslo-prosessen i 1993, som betingelse for å gjenoppta forhandlingene.

Obama på banen?
Både Israel og Palestina har på forhånd gjort sitt beste for å tone ned utsiktene til noe gjennombrudd når de nå møtes til en ny forhandlingsprosess.

Palestinerne sier at ingen forhandlinger kan begynne før det er helt klart at de skal dreie seg om en framtidig palestinsk stat basert på 1967-grensene. Samtidig er flere medlemmer av Netanyahus regjering imot alle forhandlinger som innebærer at Israel må oppgi land og gi det tilbake til palestinerne.

Det er uklart hvordan USA vil forsøke å løse de svært vanskelige stridsspørsmålene. Tidligere forhandlingsforsøk har skjøvet de vanskeligste spørsmålene foran seg. Denne gangen skal «alle sakene som er i kjernen av en permanent avtale, forhandles samtidig», sier den israelske politikeren Silvan Shalom.

Store problemer
Både Abbas og Netanyahu har lovet å holde folkeavstemning om enhver fredsavtale de eventuelt skulle bli enige om.

Midtøsten-ekspert Dag Henrik Tuastad ved fredsforskningsinstituttet PRIO peker på at både de israelske og palestinske lederne vil få store problemer med å overtale sine egne.

– Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke en gang støtte i sitt eget parti Likud for en tostatsløsning. På den andre siden har palestinernes president Mahmoud Abbas ingen kontroll over Gazastripen, har Tuastad sagt til NTB. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere