– Tyskland, Tyskland! Vi vil dra! ropte migranter som demonstrerte utenfor togstasjonen Keleti i den ungarske hovedstaden tirsdag.

Da var stasjonen først blitt stengt, før den åpnet kun for passasjerer som ikke var migranter eller flyktninger. Flere hundre politifolk utstyrt med hjelmer og batonger holdt vakt utenfor.

Om lag 500 migranter forsøkte å ta seg om bord på et tog til Wien tidligere på dagen. I stedet ble mange av dem stående utenfor den ærverdige bygningen og vifte med togbillettene sine mens de buet og ropte at de ville dra.

Ungarn vil vurdere alle

Bare i august kom 50.000 migranter til Ungarn. De fleste er syrere, irakere og afghanere som vil reise videre til andre europeiske land – og særlig til Tyskland etter at landet lempet på reglene for asylsøkere fra Syria.

Mandag lot ungarske og østerrikske myndigheter flere fulle tog med migranter uten reisedokumenter passere til Tyskland, før jernbanestasjonen i Budapest uventet ble stengt tirsdag morgen.

På spørsmål om hvorfor stengingen skjedde, svarer Zoltan Kovacs, talsmann for den ungarske regjeringen, at Ungarn prøver å håndheve EUs lover, som krever at de som ønsker å reise i Europa, har et gyldig pass og et Schengen-visum.

Tirsdag ettermiddag erklærte Ungarns utenriksminister at landet heretter vil registrere og vurdere alle asylsøkere som kommer til landet.

– Dersom vurderingen er positiv, så kan flyktningen bli. Men hvis den ikke er positiv, så kan vi ikke gi beskyttelse til økonomiske migranter, sa Peter Szijjarto.

Migrantene som ikke får bli, skal sendes tilbake over grensa til landet de oppholdt seg i før de kom til Ungarn.

– Klarer det ikke alene

En stor del av migrantene og flyktningene vil til Tyskland og Sverige, og den tyske delstaten Bayern ber nå om hjelp til å håndtere situasjonen.

Selv om Tyskland regner med å ta imot 800.000 asylsøkere i år, har tilstrømmingen den siste tiden vært overveldende. Bare i München kommer det om lag 1.500 hver eneste dag, ifølge lokale myndigheter.

– Bayern kan ikke klare dette helt på egen hånd. Antallet asylsøkere eksploderer, sier delstatens sosialminister Emilia Müller.

I de kommende dagene ventes antall migranter å stige enda mer. Opptil 2.000 migranter skal være på vei fra Salzburg i Østerrike til Tyskland etter å ha tilbrakt en natt på en togstasjon der, opplyser politiet til nyhetsbyrået APA.

Samtidig øker tyske myndigheters anslag over hva det vil koste å integrere migrantene. Den tyske arbeidsministeren Andrea Nahles mener det trengs ekstrabevilgninger tilsvarende opptil 30 milliarder kroner.

Ber om klargjøring

At Tyskland ikke lenger automatisk vil sende syriske flyktninger tilbake til det første europeiske landet de kom til, har skapt usikkerhet rundt Dublin-avtalen.

I henhold til avtalen skal alle asylsøknader behandles av det første landet migrantene ankommer.

Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner har bedt Tyskland klargjøre landets holdning til Europas asylregler, slik at flyktninger i Ungarn ikke gis falske forhåpninger. Tyskland svarer at de ikke fortsatt mener Dublin-avtalen gjelder.

– Den er fremdeles gyldig, og vi forventer at medlemslandene i EU forholder seg til den, sier en talsmann for det tyske innenriksdepartementet. (©NTB)