*Nettavisen* Nyheter.

Migranter nektet ferjereise fra Tyskland til Sverige

En gruppe flyktninger og migranter sjekker avgangstider på Hovedbanegården i København. Som følge av grensekontrollen i Sverige bestemte de seg for å hoppe av toget i den danske hovedstaden etter å ha kommet fra Hamburg tidligere på dagen. Foto: Asger Ladefoged / Reuters / NTB scanpix

Over 40 flyktninger og migranter er nektet adgang til svenskeferjer i den tyske byen Rostock. Over 20 personer ble sendt i retur til Danmark da de forsøkte å krysse grensen til Sverige.

43 personer fikk torsdag ikke lov å gå om bord i ferjer med avgang til Trelleborg i Sverige fordi de manglet gyldige ID-papirer, opplyser en talsmann for Rostock kommune.

ID-sjekken er innført etter at Sverige iverksatte midlertidig grensekontroll torsdag klokka 12.

Stena Line opplyser at selskapet vil kreve ID fra alle passasjerer i tråd med det svenske vedtaket. I alt 25 personer ble nektet å gå om bord på Stena Line-ferja som forlot Rostock torsdag morgen, ifølge pressesjef Jesper Waltersson.

Returnert til Danmark

I tillegg ble minst 22 irakiske statsborgere torsdag sendt i retur til Danmark da de forsøkte å krysse grensen til Sverige. De hadde kommet til Sverige med tog til Malmö og ferje til Helsingborg.

Svensk politi gikk også om bord på togene som krysser Øresundsbroen mellom Danmark og Sverige for å sjekke passasjerenes ID.

Svenske myndigheter har gjort det klart at målet med grensekontrollen ikke er å nekte asylsøkere innreise i Sverige, men å få til et mer organisert mottak av de mange flyktningene og migrantene. Et annet viktig argument har vært at tiltaket vil føre til at flere flyktninger blir værende i Tyskland eller søker asyl i Danmark, ifølge Dagens Nyheter.

Avisen offentliggjorde torsdag et dokument der det svenske Migrationsverket gir en rekke argumenter for grensekontroll.

Flere til Danmark?

At ett av formålene er å få flyktninger til å levere inn sin asylsøknad i Danmark i stedet for i Sverige, ble torsdag slått opp i danske medier. «Færre asylsøkere til Sverige. Flere til Danmark», skriver Politiken.

Blant de sju argumentene som Migrationsverket lister opp, er også økt kontroll, mottak i ordnede former, trygghet for barn og ikke minst opprettholdelsen av Dublin-avtalen, som innebærer at flyktninger skal søke asyl i det første EU-landet de kommer til. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag