*Nettavisen* Nyheter.

Mike Pence: USA og Tyrkia enige om våpenhvile i Syria

 

PRESSEKONFERANSE: Visepresident Mike Pence og USAs utenriksminister Mike Pompeo informerer pressen. Foto: Huseyin Aldemir (Reuters/NTB Scanpix)

USA og Tyrkia har inngått en avtale som innebærer at tyrkiske styrker setter militæroffensiven på pause i fem døgn for å la syrisk kurdermilits trekke seg ut.

17.10.19 23:21

USAs visepresident Mike Pence kunngjorde på en pressekonferanse i USAs ambassade i Ankara torsdag kveld at det er enighet om våpenhvile i Ankara torsdag kveld etter møter med president Recep Tayyip Erdogan.

USA og Tyrkia har inngått en avtale om at tyrkerne setter militæroffensiven på pause i fem døgn, slik at YPG-militsen kan trekke seg ut av området som Tyrkia vil gjøre om til en buffersone.

Det er foreløpig uklart når kampene skal opphøre. Tyrkias utenriksminister avviser at det dreier seg om en våpenhvile, mens kurdiske styrker sier de vil «overholde våpenhvilen».

Les mer: Tyrkia: – Dette er ingen våpenhvile

Mike Pence ville ikke si om avtalen innebærer at USA for andre gang på en uke snur ryggen til kurderne som i fem år har kjempet sammen med USA for å bekjempe IS.

Donald Trump reagerte umiddelbart på Twitter, og mener millioner av liv vil bli reddet:

Ikke ytterlige sanksjoner

USAs president Donald Trump sendte visepresident Mike Pence til Ankara ens ærend for å få i stand en avtale med president Recep Tayyip Erdogan.

Les også: SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria

Avtalen med USA gir tyrkerne det de hele tiden har sagt de ville ha. Forskjellen er at kurdisk milits får fem dager på seg til å forlate det som skal bli en tyrkisk «sikkerhetssone».

Etter at kurdiske styrker har trukket seg ut, skal Tyrkia forplikte seg til permanent våpenhvile, men er ikke forpliktet til å trekke sine styrker ut av Syria.

Tyrkia slipper nye sanksjoner fra USA, og når permanent våpenhvile er på plass, blir Tyrkia belønnet med at USA fjerner nåværende sanksjoner.

Klikk på bildet for å forstørre.  

RYDDER OPP: Tyrkias militæroffensiv startet etter at Donald Trump valgte å trekke ut amerikanske soldater fra Nord- Syria. Foto: (NTB scanpix)

Dermed kan Erdogans innfri sitt mål om å etablere en buffersone fra den tyrkiske grensen og 32 kilometer inn i Syria, over en strekning på 444 kilometer nordøst i Syria.

– Vi anerkjenner viktigheten og betydningen av en sikkerhetssone, sa Pence og la til at USA og Tyrkia er enige om viktigheten av å beskytte religiøse minoriteter som kristne og yazidier.

– Vi skal få på plass fred og sikkerhet i regionen. Det er jeg sikker på, sa Pence.

Klikk på bildet for å forstørre.  

MØTE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte torsdag USAs visepresident Mike Pence i Ankara. Foto: (AP/NTB Scanpix)

- Ingen våpenhvile

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu holdt en egen pressekonferanse bare minutter etter Pence torsdag kveld. Der slo Cavusoglu fast at det ikke dreier seg om noen våpenhvile.

– Vi suspenderer operasjonen. Dette er ingen våpenhvile. Vi kan bare stanse offensiven når alle terroristelementer har trukket seg fullstendig tilbake fra sikkerhetssonen, sa han torsdag kveld.

Cavusoglu sa at USA og Tyrkia er enige om at den syriskkurdiske militsen YPG, som av Tyrkia anses for å være en terrorgruppe, skal ødelegge sine festningsverk langs grensen.

YPG-militsen har inngått i den kurdiskdominerte alliansen SDF, som i fem år var USAs allierte i krigen mot IS i Syria. YPG har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som står på terrorlisten til USA, EU og Tyrkia.

– Vi står klar til å overholde våpenhvilen, sa SDF-leder Mazlum Abdi til kurdisk fjernsyn torsdag kveld.

Militæroffensiv etter Trump-grep

Pence, Pompeo og Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien ankom presidentpalasset i Ankara torsdag, i et forsøk på å få president Tayyip Erdogan til å stanske militæroperasjonen.

USA innførte sanksjoner mot Tyrkia som følge av militæroffensiven, som ble innledet da Trump overraskende kunngjorde amerikansk tilbaketrekning fra Nord- Syria.

Les også: Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»

Trump har fått kraftig kritikk både fra demokrater og republikanere etter beslutningen, men fraskriver seg ansvaret og forsøkte onsdag å distansere seg fra konflikten.

Søndag fikk amerikanske soldater som var utstasjonert sammen med kurdisk milits nordøst i Syria, ordre fra Trump om å trekke seg ut. Den kurdiskdominerte SDF-alliansen, der YPG-militsen inngår, sto dermed uten støtte fra amerikanske allierte.

Kurdiske styrker kunngjorde samtidig en desperat avtale med regimet i Damaskus, som sendte soldater og russisk støtte til regionen for å hindre den tyrkiske framrykkingen.

I de påfølgende dagene raste kampene mellom tyrkiske soldater og tyrkiskstøttet milits på den ene siden og YPG-milits på den andre.

Nesten 500 mennesker er blitt drept siden offensiven startet 9. oktober, blant dem mange sivile, og flesteparten av ofrene er kurdere, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag