RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Yngve Olsen Sæbbe)

Mikke (23) ble født som jente - nå er han blitt mann

Sist oppdatert:
Står frem med sin historie etter å ha sett teaterstykke på Hålogaland Teater.

- Jeg synes det er litt dumt å dele inn i kjønn, jeg har aldri likt det. Det har skapt problemer med å definere meg selv, sier Mikke Hurri til nordlys.no.

Han ble født som jente, men har hele livet vært maskulin med interesser, oppførsel og væremåte tilsvarende en gjennomsnittlig gutt.

Til og med venner og kjente har visst det. Mikke er en mann.

- Jeg var uheldig under produksjonen og kom ut i feil emballasje, kaller Hurri det selv.

Ikke som alle andre
Kroppen hans, som i 12-13 års alderen utviklet seg til å få pupper og lår, var noe en gutt i tenårene på ingen måte ville erkjenne seg.

- Jeg satt mye alene på rommet mitt i barndommen. Jeg lærte meg å spille gitar og skrev tanker og følelser om til sanger. Nå i ettertid forstår jeg at jeg allerede da slet mye med å være fanget i feil kropp, sier Hurri.

Han er oppvokst i en liten bygd på Reinøya i Karlsøy kommune. Der fikk han mye tid til å tenke, og forstå at han ikke var som alle andre.

- Jeg ble mobbet, både fysisk og psykisk. I tillegg ble jeg fryst ut av jentegjengen, for jeg så jo ikke ut som resten. Jeg skilte meg ut.

Korrigerer kjønnet
Han brukte over ti år på å innrømme det overfor seg selv. Det var vanskelig å akseptere at han var feilprodusert.

- Jeg har aldri vært ei jente, verken i kropp eller sinn. Jeg prøvde alt, men ingenting ble rett. Det eneste rette var kjønnskorrigering.

Hurri forklarer at det ikke er et kjønnsbytte, hvor han har gått fra jente til gutt. Hurri har alltid vært gutt. Han har bare korrigert kroppen så den stemmer overens. Nå er han snart hel.

Hver tredje måned
Én operasjon står igjen, før han er ferdig på Rikshospitalet i Oslo. Men testosteronsprøyter i rumpa må han fortsette med hver tredje måned, resten av livet.

- Enkelte ganger gjør det så vondt at jeg lurer litt på hva jeg egentlig driver med, men jeg vet jo svaret. Jeg ville ikke vært det foruten. Man lærer seg å leve med det, og det er like nødvendig for meg som for en diabetiker å ta insulinet sitt.

Hva skal barnet hete?
Før brukte Hurri et kjønnsnøytralt kallenavn, for å slippe å få store øyne når han presenterte seg med det gamle navnet.

- Men folk spurte jo om jeg var jente eller gutt. Jeg visste aldri hva jeg skulle svare på det.

For Hurri har navnevalget vært noe av det vanskeligste, kanskje nettopp fordi det er så viktig.

Derfor fikk moren bestemme, slik hun gjorde for 23 år siden.

- Hun var litt skeptisk, men jeg foreslo noen navn for henne. Senere på kvelden sendte hun meg melding på Facebook og skrev «God natt, Mikke». Og da ble det slik.

Lang, kort reise
Det var første steg mot den han vil være. Han omtaler kjønnskorrigeringen som en lang reise, på veldig kort tid.

«I det jeg våkner opp og sjangler meg mot badet så ligger det alltid et håp i bakhodet om at jeg ser noe nytt når jeg titter i speilet. Et håp om at den kroppen som var der igår, er blitt borte. At alt bare har vært en dårlig drøm, og når jeg våkner så er jeg like mye mann på utsiden som jeg føler meg på innsiden. Dette håpet blir knust hver gang jeg ser meg selv som den jeg er i dag. Hver gang jeg ser hvor «misformet» kroppen min er i forhold til hvordan jeg ønsker å være, er det som om jeg blir slått med en 10 tonns slegge og går rett på snørra», skrev Hurri på bloggen sin 17.12.2010, like etter at han hadde tatt kontakt med legen og fortalt at han er en mann.

På veien dit hvor han er nå, har han jobbet mye med seg selv. Han tok av seg 50 kg på åtte måneder, ordnet opp i alle problemer, og var virkelig motivert til å komme seg igjennom den tøffe tiden. For det har ikke vært lett.

- De skulle ikke få holde meg igjen på noe, jeg ville dette her. Jeg hadde viljestyrke, sier han.

Feil med østrogen
Overgangen til riktig kropp har gjort hverdagen enklere for Hurri på flere måter. Ikke bare kan han nå presentere seg for andre uten å få rare blikk. Nå tenker han enklere og mindre avansert, og slipper å kverne like mye over bagateller.

- Alt har vært lettere. Østrogenet skulle ikke vært i min kropp, den hadde ikke noe der å gjøre. Testosteron er det riktige for meg, mener Hurri.

Stor støtte rundt seg
Kjærligheten har uteblitt igjennom den tunge perioden. Men det er han glad for. Før endringene startet, gjorde han det slutt med kjæresten igjennom fem år.

- Jeg var redd for ikke å strekke til, det er en skummel tanke å være intim med noen. Men hun har støttet meg enormt igjennom disse tre årene. Jeg vil nok føle meg tryggere på meg selv når det synlige er borte. Nå viser jeg en kropp som ikke er min. Jeg vil vente til den blir min, til jeg blir hel, sier han.

Ekskjæresten og familien har vært hans største støttespillere.

- Vi går igjennom forandringene sammen, og de har vært helt fantastiske. Jeg er utrolig glad i dem, sier han.

Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet har siden 1979 hatt landsfunksjon for behandling av pasienter med transseksualisme.

På årsbasis henvises 50–70 pasienter til utredning, hvorav rundt 20 pasienter blir diagnostisert som transseksuelle. Omtrent 15 av dem får kirurgisk intervensjon.

Kjønnskorrigerende kirurgi ved transseksualisme omfatter hovedsakelig konverterende operasjoner på bryst og genitalia.

Inspirert av HT-stykke
Per Kristian Trollvik spiller hovedrollen i Hedwig and the angry inch. Hedwig foretar en kjønnsoperasjon, og prøver å finne seg selv.

Trollvik kan absolutt relatere til Hurris innvendige storm.

- Kjønnsoperasjon er så tabubelagt. Jeg innrømmer at jeg var litt fordomsfull før jeg begynte med dette stykket, men det var bare fordi jeg visste så lite om det. Jeg er så stolt over Mikke, dette er nok vanskeligere enn man tror, sier Trollvik.

Etter forestillingen kontaktet Hurri Trollvik for å fortelle hvor mye det betydde for ham å se han på scenen.

- Per Kristians versjon av Hedwig var så treffende, så sårt og virkelig for meg. Han setter ord på det jeg selv ikke klarer å få frem, og jeg kjenner meg veldig igjen i det å aldri føle meg 100 prosent hel, sier Hurri.

Etter å ha sett stykket med den glamorøse Hedwig hele tre ganger, bestemte Hurri seg for å komme ut av skapet og fortelle hva han har gått igjennom.

- Det gir alt en ny dimensjon. For meg er dette stykket som kunst, jeg vil berøre noen. At Mikke kom til meg med denne tilbakemeldingen, var over all forventning. Det traff så rett, sier Trollvik.

Les flere saker fra Nordlys.no her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere