RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Milas lisens-trøbbel løst

Sist oppdatert:
VALLHALL (vif.no): Sebastian Mila spilte vårsesongen for Vålerenga, men problemer mellom hans tidligere klubber, polske Groclin og østerrikske Austria Wien, i forhold til Milas lisens har gjort at han ikke har vært spilleklar for Vålerenga etter sommerferien. Disse problemene er nå løst, og Mila kan igjen spille for VIF.

Vi lar Kristian Skjennum i NFF forklare bakgrunnen for problemet som har vært rundt Milas lisens.

Når en spiller bytter klubb over landegrensene kreves det at spillerens "lisens" (ITC- International Transfer Certificate) frigis fra det forbundet spilleren kommer fra. Spilleren vil kun kunne bli spilleberettiget hos det forbund som innehar hans lisens (ITC).

Vålerenga inngikk en låneavtale med Austria Wien med varighet til 30. juni. Ved låneavtaler overføres spillerens lisens for en tidsbestemt periode. Ved endt låneperiode krevde fotballforbundet i Østerrike spillerens lisens tilbake. Vålerenga på sin side viste til at de hadde inngått en avtale med Austria Wien om at spilleren skulle forbli i Norge. NFF ga svar til Østerrike om dette – og vedlag avtalen mellom VIF og Austria Wien.

Forbundet i Østerrike svarer da at Austria Wien ikke har myndighet til å inngå en slik avtale fordi spilleren opprinnelig er utlånt fra den polske klubben Groclin-Dyskobolia. FIFAs regelverk vedrørende utlån er helt klar på at spillerens lisens skal returneres ved endt utlån. Østerrike insisterte på å få lisensen (ITC) tilbake fordi de hadde en forpliktelse til å sende lisensen tilbake til det polske forbundet i henhold til opprinnelig utlånsavtale.

Spillerens lisens ble derfor sendt tilbake til Østerrike fredag 20. Juli, og de lovte å sende den videre til Polen umiddelbart.

Status da ble at Mila var registrert tilbake til sin opprinnelige klubb, selv om hans kontrakt med Groclin var utgått. Mila hadde samtidig inngått ny profesjonell kontrakt med Vålerenga og formell permanent overgang måtte derfor foretas. NFF sendte fredag 20.juli en henvendelse til Polen og ba om at hans lisens ble frigitt fra det polske fotballforbundet.

Svaret fra Polen lot vente på seg. VIF, spilleren selv og NFF har vært i gjentatt kontakt med Polen via mail og telefon hele forrige uke for å løse dette raskest mulig, men Mila ble ikke formelt klar for VIF igjen før i dag, 1.august.

Slik NFF ser det ikke Vålerenga klandres for det som har skjedd. De har handlet i god tro om at Mila var under kontrakt med Austria Wien og forhandlet direkte med dem. Det som har skapt denne situasjonen er at Austria Wien har solgt/leid ut en spiller de har på lån fra en annen klubb. Dette er i henhold til FIFAs regelverk ikke lov uten skriftlig godkjennelse fra den opprinnelige klubben. Mila og hans agent burde også hatt kjennskap til at de hadde et kontraktsforhold til den polske klubben Groclin-Dyskobolia, og at klubbskifte ikke kan skje uten at denne klubben involveres.

NFF må forholde seg til FIFAs regelverk og må selvsagt opptre korrekt i henhold til dette ovenfor andre nasjonale fotballforbund. Vi har vært i tett dialog med Vålerengas ledelse i hele denne prosessen, i denne noe spesielle og komplekse saken. Vålerenga har fulgt våre instrukser og NFF vil berømme ledelsen i VIF for at de har opptrådt korrekt og rasjonelt i det som forståelig nok har vært en frustrerende situasjon for både spiller og klubb.

Aalbu lettet
Selv om det har dratt litt ut, og Vålerenga ikke har hatt muligheten til å benytte seg av Sebastian Mila, er sportsdirektør Jan-Erik Aalbu fornøyd med at saken endelig har løst seg.

- Vi lånte Mila fra Austria Wien. Verken spilleren, klubben eller agentene gjorde oss oppmerksom på at Groclin hadde leid han ut til Austria Wien i utgangspunktet. Etter vi hentet Sebastian fikk vi tidlig beskjed om at Groclin ønsket penger av lånesummen og en eventuell overgangssum, sier han til vif.no.

- Vi hører at det har vært mye spekulasjoner rundt Sebastians situasjon i klubben, og ønsker nå å redegjøre for dette. Vi har hver eneste dag håpet at Sebastian skulle bli frigjort fra Polen, dette drøyde dessverre litt, men har løst seg til både til vårt og Sebastians beste. Verken NFF eller vi har fått noen forklaring på hvorfor det polske fotballforbundet eller Groclin har holdt igjen lisensen, men dette velger vi ikke å fokusere noe mer på nå. NFF har vært meget behjelpelige hele veien, og vi har forholdt oss til de i denne saken.

Aalbu ønsker også å berømme Mila for innsatsen han har vist i det siste, selv om han ikke har vært aktuell for spill.

- Dette har vært frustrerende for Sebastian også, som ønsker å være her hos oss, og stortrives i Vålerenga. Han har gitt jernet på trening, og støttet sine lagkamerater selv om han ikke har kunnet spille selv. Vi er glade for at dette har løst seg, og ser frem til at Sebastian igjen skal være en bidragsyter i Vålerenga, avslutter en lettet Aalbu.

Mila er dermed spilleklar fra Vålerenga igjen fra og med i dag, 1.august, men kan ikke spille morgendagens returoppgjør mot Flora Tallin i UEFA-cupens første kvalifiseringsrunde, da han ikke var formelt spilleklar for VIF når påmeldingsfristen til denne runden gikk ut. Om Vålerenga skulle avansere, vil han kunne bidra i neste runde, og Mila kan spille mot Brann i Tippeligaen til helgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere