Milepæl for oppdrettskritikere

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Motstanderne av den nær helnorske lakseoppdrettsnæringen i British Columbia i Canada har vunnet det de selv kaller et av sine største slag.

Oslo (ANB): Høyesterett i British Columbia har nemlig fratatt den kanadiske provinsen ansvaret for lakseoppdrettsnæringen, som er milliardindustri der, og tilbakeført det til den føderale regjeringen.

- Dårlig delegert
I hovedstaden Ottawa delegerte man kontrollen med oppdrettslisenser og oppsynet med oppdrettere til provinsene på slutten av 1980-tallet. Dette gikk svært dårlig, og var dessuten ulovlig, mener gruppen av forskere, miljøvernere, fiskere og villmarksturoperatører som tok saken til høyesterett. Deres håp er at en tilbakeføring av ansvaret der det lovmessig hører hjemme skal føre til større fokus på miljøhensyn.

- Det føderale fiskeridepartementet er bundet av et mandat til å sette villaksen først, sier lakselusforsker og oppdrettskritiker Alexandra Morton til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). I provinsen er det nemlig jordbruksmyndighetene som har styrt med oppdrettslisensene, og Morton mener business her alltid gikk foran miljø.

Villaksen i fare
Oppdrettskritikerne, som også består av flere indianergrupperinger, har kjempet en årelang kamp mot den hovedsakelig norske lakseoppdrettsnæringen i British Columbia. Oppdretterne beskyldes for å utrydde villaksen og ødelegge miljøet med lakselus, sykdommer og avfall fra oppdrettsanleggene, ikke ulikt beskyldningene de samme aktørene har møtt i andre land. Også villaksen er en stor næring i Canada, og blant annet mat for bjørn og andre dyr.

I dommen heter det at myndighetene har 12 måneder på seg til å få ryddet opp i ansvarsforholdene rundt oppdrettsnæringen. Det er usikkert om provinsen vil påklage avgjørelsen, noe den må gjøre innen en måned.

Fredriksen i hardt vær
John Fredriksens Marine Harvest er den største lakseoppdretteren i både provinsen og verden for øvrig. Selskapets kommunikasjonsavdeling hjemme i Norge vil gjerne studere dommen nærmere før de uttaler seg om saken eller eventuelle forventede konsekvenser.

Selskapet har vært hovedmål for oppdrettsmotstanderne, som vil ha lakseoppdrett i lukkede anlegg på land, eller bort fra villaksens kjerneområder. I en studie i det anerkjente vitenskapsmagasinet Science forrige vinter, ble Marine Harvest og andre norske selskaper beskyldt for å utrydde villaksen i British Columbia med lakselus fra oppdrettsanleggene. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.