Militærbase stormet på Krim-halvøya

Erklæringen om at Krim-halvøya slutter seg til Russland blir undertegnet av (f.v.) Krim-regionens leder Sergej Aksionov, lederen av regionforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantivo, Russlands president Vladimir Putin og borgermesteren i Sevastopol, Aleksej Tsjalij.

Erklæringen om at Krim-halvøya slutter seg til Russland blir undertegnet av (f.v.) Krim-regionens leder Sergej Aksionov, lederen av regionforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantivo, Russlands president Vladimir Putin og borgermesteren i Sevastopol, Aleksej Tsjalij. Foto: Pool

I en høystemt tale i Moskva erklærte Vladimir Putin at Krim-halvøya igjen er en del av Russland. Like etter falt de første skuddene i Simferopol.

18.03.14 18:27

I en høystemt tale i Moskva erklærte Vladimir Putin at Krim-halvøya igjen er en del av Russland. Like etter falt de første skuddene i Simferopol.

En ukrainsk offiser ble drept da væpnede menn stormet en ukrainsk militærbase i byen som er Krims administrative sentrum.

– I dag begynte russiske soldater å skyte på ukrainske soldater. Dette er en krigsforbrytelse, sa Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk tirsdag. Han sa at konflikten nå har gått inn i en militær fase.

Ifølge det ukrainske nyhetsbyrået Interfax-Ukraina er det russiske soldater som står bak stormingen, mens andre kilder melder at det er uvisst hvem som står bak.

Senere opplyste en talsmann for det ukrainske forsvaret på Krim at alle de ukrainske soldatene var pågrepet. De fikk ID-kort, penger og våpen beslaglagt, sa han til nettavisen Ukrajinska Pravda, ifølge BBC.

Les også: - Nå er Krim en del av Russland

Hyllet Putin
Meldingen om skytingen kom samtidig som Putin lot seg hylle av en folkemengde som hadde samlet seg på Den røde plass i Moskva for å feire erklæringen om å gjøre Krim til en del av Russland.

– Krim og Sevastopol kommer hjem, sa presidenten til de oppmøtte.

Tidligere på dagen hadde han talt til den russiske nasjonalforsamlingen.

– I folks hjerter og sinn har Krim alltid vært og vil for alltid forbli en del av Russland. Denne forpliktelsen, som bygger på sannhet og rett, har vært urokkelig, nedarvet fra generasjon til generasjon.

Deretter undertegnet han en avtale med to ledere for myndighetene på Krim om å gjøre halvøya russisk. Avtalen må godkjennes av nasjonalforsamlingen, men dette er kun en formalitet.

Putin lover at Russland ikke har noen planer om å gripe inn i andre deler av det østlige Ukraina.

Les også: Norge fordømmer Russlands annektering av Krim

Russlands president ble hyllet av en folkemengde på Den røde plass i Moskva etter at han hadde erklært at Krim «kommer hjem» tirsdag. Foto: Maxim Shemetov


«Landran»
Det er imidlertid ikke nok til å roe gemyttene i EU og USA, som gjør det klart at de ikke anerkjenner Krim som en del av Russland. Russlands framferd har satt sinnene i kok og skapt frykt for hva landet vil foreta seg videre.

USAs visepresident Joe Biden kaller det hele et «landran» og mener Russlands opptreden er en utfordring for hele den frie verden.

– Russlands politiske og økonomiske isolasjon kommer bare til å øke dersom de fortsetter langs denne linjen, og de vil se ytterligere sanksjoner fra både USA og EU, sa Biden på en felles pressekonferanse med Polens statsminister Donald Tusk i Warszawa tirsdag, før han reiste videre til Vilnius for å møte presidentene fra de tidligere sovjetstatene Estland, Latvia og Litauen.

– Hendelsene nylig minner oss om at grunnvollen i vår allianse er kollektivt forsvar, slik det er nedfelt i artikkel fem i NATO-traktaten. Vi tar det på største alvor og står urokkelig ved våre forpliktelser, sa Biden

Varsler mer straff
Tysklands statsminister Angela Merkel sier både Krims erklæring om uavhengighet og innlemmingen i den russiske føderasjonen er i strid med folkeretten. Frankrikes president François etterlyser sterkere europeiske reaksjoner på annekteringen.

Også den britiske statsministeren David Cameron varsler også at han vil argumentere for ytterligere tiltak på et møte med andre EU-ledere torsdag. Britene fryser dessuten et militært samarbeid med Russland.

EU har vedtatt sanksjoner mot 21 russiske og ukrainske statsborgere for medvirkning til Russlands invasjon av Krim-halvøya i Ukraina. I USA er elleve personer omfattet av reiserestriksjonene og de har fått sine utenlandske bankkonti sperret.

Norske reaksjoner
Norge slutter seg til reaksjonene.

– Norge fordømmer Russlands folkerettsstridige annektering av den ukrainske autonome republikken Krim. Russlands bruk av militærmakt for å endre landegrenser er uakseptabel, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Han legger til at Norge vil slutte opp om EUs straffetiltak mot navngitte personer fra Russland og Krim.

Norge setter også på vent forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EFTA og Russland og fryser miljøsamarbeidet med nabolandet, skriver Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.