*Nettavisen* Nyheter.

Militære prøvekaniner på skytebanen

Moen (NTB): Fem soldater ved Skjold Garnison ble nærmest brukt som prøvekaniner da Forsvarets forskningsinstitutt i september ville teste ut et nymontert ventilasjonsanlegg på Råvatn skytebane i Målselv i Troms.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ønsket å teste skytebanen uten at ventilasjonsanlegget var i drift, noe som er strengt forbudt i henhold til Forsvarets egne regler, skriver ABC Nyheter.

Grunnen er at soldater risikerer å få helseskader av å puste inn kruttgasser fra Forsvarets egen ammunisjon. I to timer skal soldatene ha inhalert helseskadelige gasser og partikler under testen.

- Det er strengt forbudt med skytetrening uten at ventilasjonsanlegget er i drift, sier major Thomas Norman Hansen ved Hærens Hovedverneombud.

Miljøforsker Kjetil Longva i FFI presiserer at ingen av soldatene fikk alvorlige helseskader, og at plagene soldatene fikk var relativt milde.

Hendelsen skjedde i forbindelse med testing av ventilasjonssystemer som skal installeres på overbygde standplasser. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.