Gå til sidens hovedinnhold

Militærfly gjenopptar evakuering fra Kabul

Militærfly som evakuerer diplomater og sivile fra Afghanistan, har gjenopptatt avgangene fra Kabuls flyplass etter at rullebanen er blitt tømt for folk.

Flygningene ble gjenopptatt tirsdag morgen, opplyser en ikke navngitt vestlig sikkerhetskilde på flyplassen til Reuters.

Start- og rullebanen i Kabul måtte stenges mandag da tusener av mennesker i desperat flukt fra hovedstaden, hadde samlet seg der i håp om å ta seg om bord i flyene. Dramatiske filmopptak viste personer som forsøkte å klamre seg til militærfly som var i ferd med å ta av.

Dette vet vi om situasjonen i Kabul tirsdag

  • Taliban kunngjør et amnesti for statsansatte i Afghanistan og oppfordrer folk til å gå på jobb igjen.
  • Det er færre folk på flyplassen i Kabul tirsdag, melder Reuters.
  • Ifølge ubekreftede meldinger skal opp mot sju mennesker ha mistet livet i kaoset på flyplassen etter at Taliban inntok Kabul søndag. Det melder The Guardian.
  • En død person ble funnet i hjulbrønnen på et av de amerikanske militærflyene som mandag dro fra Kabul, ifølge amerikanske kilder.
  • EUs utenriksministre har videomøte om situasjonen i Afghanistan. Møtet begynner etter planen kl. 16.

Amerikanske militære har overtatt ansvaret for flyplassen. I kaoset som oppsto mandag, mistet sju mennesker livet.

Generalmajor Hank Taylor i det amerikanske forsvaret opplyste under en pressekonferanse i Pentagon mandag kveld norsk tid at militærfly da var på vei inn til Kabul etter at trafikken på flyplassen var stengt tidligere på dagen.

Les også: Biden: Nasjonsbygging var aldri USAs mål i Afghanistan

Et C-17-fly med soldater fra det amerikanske marinekorpset hadde allerede landet, og ytterligere et transportfly med forsterkninger var på vei inn, opplyste han.

Tyskland sendte mandag to transportfly i retning Afghanistan for å starte evakuering av tyske statsborgere og afghanske medhjelpere. Det ene flyet, av typen A400M, sirklet over Afghanistan i fem timer og var nær ved å slippe opp for drivstoff før det fikk landingstillatelse.

En rekke land er i ferd med å evakuere personell fra Afghanistan, og det å holde flyplassen åpen, er nødvendig for å få gjennomført evakueringen.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg skal tirsdag klokken 15 holde en pressekonferanse om situasjonen i Afghanistan, der evakueringen fremdeles pågår etter at Taliban tok makten.

(©NTB)

Les også: SV og Rødt alene om å ville hente tilbake tvangsreturnerte afghanere

Les også

Erna Solberg om situasjonen på flyplassen i Kabul: - Katastrofalt