RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Militært transportfly savnet

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Et militært transportfly som tok av fra Evenes, er savnet under øvelsen Cold Response. Fem personer var om bord, opplyser Forsvaret.

(Nettavisen/NTB): Forsvaret gikk torsdag kveld ut med navnene på de fem som var om bord i Hercules-flyet som forsvant mellom Evenes og Kiruna. De fem savnede er: Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne. De pårørende er varslet.

Forsvarssjef Harald Sunde sier de fem savnede offiserene er blant Forsvarets mest erfarne flygere.

- Det var et mannskap om bord på fire personer samt en offiser i tillegg. Oppdraget var å fly fra Evenes til Kiruna, hente materiell og personell og fly tilbake til Norge, sier Sunde til NTB.

Les også: Barth Eide: Øvelsen fortsetter

Flyet som er av typen C-130J Hercules, var på vei fra Evenes til Kiruna i Sverige da flygekontrollen mistet kontakten med flyet torsdag ettermiddag.

- Det er et norsk Hercules-fly med fem personer om bord som er savnet vest for Kiruna i Sverige. Flyet tok av fra Evenes litt før klokken 14.00, og vi mistet kontakt med flyet før det ankom Kiruna. Fem mennesker var om bord, og status er at de er savnet, sier kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Nettavisen.

Forsvarsdepartementet (FD) meldte ved en feil torsdag kveld at fem offiserer har mistet livet i en flyulykke. FD beklager og har trukket tilbake meldingen.

Sist kontakt med flyet var på radar et stykke vest av Kiruna klokken 14.55.

- Leter etter mulige overlevende
Svenske redningsmannskaper leter etter mulige overlevende etter flyet som trolig har styrtet i Kebnekaise-fjellet i Nord-Sverige.

- Dersom flyet har greid å ta en nødlanding, er det en mulighet for at noen har overlevd. Vi leter ut fra disse forutsetningene, sier redningsleder Jonas Sundin i den svenske sjø- og flyredningssentralen i Göteborg til NTB.

Pressetalsmann Christer Haglund ved sjø- og flyredningssentralen utelukker ikke at det kan være overlevende.

- Vi leter etter flyet, og når vi har funnet flyet så må vi ta en vurdering på om noen kan ha overlevd. Vi kan ikke utelukke noen av delene, sier Haglund til Nettavisen torsdag kveld.

Norske jagerfly, som søker i området med varmesøkende kamera, har funnet varme punkter i søkeområdet.

- Noen av disse varme punktene hadde ikke noe med flyet å gjøre. Det kan ha vært dyr. Men det er andre varme punkter som vi undersøker. Vi får inn masse informasjon og vi må undersøke alt, sier pressetalsmann Christer Haglund ved sjø- og flyredningssentralen til Nettavisen.

Svakt nødsignal
Det svenske nyhetsbyrået TT melder like før klokken 19.00 at det er blitt fanget opp svake nødsignaler i fjellområdet Kebnekaise, samme område som flyet er meldt savnet.

«Dansk redningshelikopter har oppfattet et svakt nødsignal i fjellområdet Kebnekaise. De undersøker nærmere,» opplyser Sjø- og flyredningssentralen i Sverige klokken 19.01.

Forsvarsminister Espen Barth Eide er svært bekymret etter at et C130j Hercules transportfly med fem personer om bord er meldt savnet i Sverige.

- Dette er en meget alvorlig situasjon. Fem av våre offiserer er savnet. Jeg er svært bekymret og følger leteaksjonen etter de savnede fortløpende, sier forsvarsminister Espen Barth Eide i en uttalelse.

Ledes av Sverige
Leteaksjonen ledes av svensk redningstjeneste med assistanse fra Hovedredningssentralen i Nord-Norge, samt norske og svenske militære enheter.

- Det er svensk redningssentral som leder aksjonen. Flyet tok av fra Evenes klokken 13.41. Vi fikk melding cirka klokken 15.50, sier pressemedarbeider ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Irene Skaue, til Nettavisen.

- Sendte ikke ut nødsignal
Sjø- og flyredningssentralen i Sverige opplyser til Nettavisen at det ikke ble sendt ut noe nødsignal fra Hercules-flyet før det forsvant sporløst fra radaren.

- Vi vet at tårnet i Kiruna hadde siste radiokontakt med flyet klokken 14.43. Da meldte de at de lå på 7000 fots høyde og var på innflyging til Kiruna. Flyet var 50 nautisk mil vest for Kiruna. Ti minutter etter hadde vi sist kontakt med flyet på radar, og deretter mistet vi all kontakt, sier redningsleder ved sjø- og flyredningssentralen i Sverige, Björn Wrandel, til Nettavisen.

Wrandel forteller at det er vanskelige værforhold i området, men at flere fly og helikoptre søker etter Hercules-flyet.

Et Sea King-helikopter fra Bodø og Orion fra Andøya er på vei til sist kjente posisjon i Sverige. Det er også flere andre fly i lufta fra svensk side, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge på sine nettsider.

- Vil ikke spekulere
Oberstløytnant Lien tør ikke å spekulere på hva som har skjedd.

- Vi får vente med det til vi har funnet flyet og funnet noen flere konkrete opplysninger om det, sier Lien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere