Gå til sidens hovedinnhold

Miljøfest hos miljøbarn

Rødberget natur-barnehage er først ute i bydel Bjerke med miljøsertifikat.

Årvoll gård: - Hvor får de all energien fra, undrer foreldrene som setter seg ned for å slappe av i fjøset på Årvoll gård. Stemningen er god, barna løper i full fart rundt i rommet. Foreldre og barn kjenner hverandre godt og virker fornøyde. Rødberget naturbarnehage har blitt miljøsertifiert og FAU arrangerte torsdag feiring med diplomutdeling, gaveoverrekkelse, sjokoladekake og gele for barna og foreldrene på Årvoll gård.

Motorisk sterke barn

Rødberget naturbarnehage består av 12 barn, fra 4-6 år. De er ute hver dag fra 9.30-14.30. De har en egen lavvo i skogen. Pedagogisk leder, Anne Beathe Lie, synes det er viktig å lære barna å bli glad i naturen.
- Jeg merker stor forskjell på barna her og i andre barnehager jeg har jobbet. Barna her er mye roligere, det er mye mindre konflikter og de er motorisk sterkere. Foreldrene er enige: - I vinter har de gått mye på ski, og jeg er imponert over hvor flinke de har blitt, sier en av foreldrene.

Energus og Energetta

Miljøombud Britt Borgen og styrer Lars Hagen deltok på miljøkurs for ett år siden.
- Da ble vi bitt av basillen og ønsket å videreføre det vi lærte til barnehagen, sier Borgen.
Barna lærte om energi i boka og spillet "Energus og Energetta". De frakter lysstråler ned til jorda og sparer på energi. I tillegg har de brukt boka Grønn Hverdag.

I skogen hver dag

Charlotte Øyen Høyland, 5 år, forteller ivrig hva de har gjort for å bli miljøsertifisert:
- Vi kaster søppel i riktig søppelkasse, vi sparer på strømmen og vi passer på skogen. Vi er ute i skogen hver dag og det er kjempegøy, sier Charlotte.
I tillegg har de egen kompostering, grønnsakshage og en 100-metersskog i skogen som de kaller "Røsslyngen".
- Da vi kom tilbake fra kurset var jobben å skrive ned mål og oppgaver og systematisere det. Vi fant da ut at vi allerede gjorde veldig mye av miljøtiltakene, sier Borgen.

Følges opp hvert år

For å bli miljøsertifisert må de måle strøm, spare strøm og sortere søppel.
Hvert barn har hver sin miljøuke der de har som oppgave å slå av lys, måle strøm og sortere søppel. Barna plukker sopp i skogen og bruker alternative varmekilder; Bål til matlaging og vedovn.
- Nå om vinteren måler vi hvor mye snø det er og hvordan kulda påvirker strømforbruket, sier Anne Beathe Lie.
For å beholde miljøsertifikatet må det følges opp hvert år, de ansatte må sette opp plan for hva man skal konsentrere seg om og sende inn beskrivelse av hva som er gjort.
Barnehagestyrer Lars Hagen begynte å jobbe i Rødberget barnehage i 2003.
- Det er sunt og fint å være så mye ute som vi er. Vi er stolte over å være første barnehage i bydelen som er miljøsertifisert, men det er hyggelig at de andre barnehagene i bydelen kommer etter, sier Hagen.
Så er tiden inne for overrekkelsen av diplomer. I tillegg til et stort diplom, får hvert barn og hver ansatt sitt eget personlige diplom, og de får også gavekort på 300 kroner til frø i grønnsakshagen.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen