Ingen nye olje- eller gassfelter trengs hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader, ifølge Det internasjonale energibyrået ( IEA).

Dette gjelder også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050, fastslår IEA i en ny rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Les også: Radikal rapport fra IEA: Spår oljepris-sjokk

- Bransjen kan bidra

- IEAs nye rapport bekrefter at det er svært krevende å nå Paris-avtalens klimamål, sier Anniken Hauglie, leder i interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass til Nettavisen.

- Dette er en viktig rapport som vi må sette oss godt inn i. Norsk olje- og gassbransje har allerede svært ambisiøse klimamål for utslipp fra produksjon av olje og gass, samtidig som vi jobber med å bidra til å redusere utslippene ved sluttbruken av olje og gass som hydrogen, CO2-fangst og -lagring og videreutvikle ny industri som havvind. Her kan bransjen bidra med lav- og nullutslippsløsninger for sektorer som ikke kan elektrifiseres og gi raske utslippsreduksjoner ved for eksempel bruk av hydrogen og CO2-fangst og lagring i industrien, sier Hauglie.

- En gamechanger

Miljøorganisasjonene kaller rapporten en gamechanger.

– Dette er en av de viktigste rapportene i energidebatten noensinne, sier Bellona-grunnlegger Frederic Hauge til NTB. Han mener IEAs konklusjon river i stykker argumentasjonsgrunnlaget for regjeringens oljepolitikk.

Greenpeace-leder Frode Pleym kaller publiseringen av rapporten en historisk dag som må endre norsk oljepolitikk.

- En gamechanger, skriver Greenpeace Norge på Twitter og ber Høyre, Senterpartiet, Frp og Arbeiderpartiet si nei til all ny oljeleting.

Også WWF og Natur og Ungdom krever at regjeringen nå må avlyse 25. konsesjonsrunde der en rekke nye tillatelser til oljeutvinning skal tildeles.

Spår kraftig nedgang i etterspørsel

IEA spår en kraftig nedgang i etterspørselen etter fossilt brennstoff. Målet om å håndtere klimaendringene og holde oppvarmingen under 1,5 grader beskrives som kanskje den største utfordringen menneskeheten noen gang har stått overfor.

Skal verden ha en sjanse til å nå målet, må CO2-utslippene kuttes drastisk. I så fall blir det et kraftig fall i etterspørselen etter fossilt brensel, fastslår IEA.

Da må olje- og gassprodusenter skifte fokus til eksisterende felt og å kutte utslipp knyttet til produksjonen.

Samtidig må produksjonen av fornybar energi økes dramatisk. I tillegg konkluderer IEA at salg av biler med forbrenningsmotor må stanses i 2035.