RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Miljøvennlig ferieluksus

Sist oppdatert:
Miljøluksus er ferien for de som vil bruke masse penger og fortsatt sitte igjen med god samvittighet.

(SIDE2): Hvit sand, bølgeskvulp og en varm bris som får palmebladene til å røre på seg. Drømmen ligger bare en flytur unna, men trenger ikke være noe miljøfiendtlig konsept.

Ikke så lenge du bor på et feiested som CESiaK, en forkortelse for Centro Ecológico Sian Ka’an. Anlegget ligger sør for Tulum i Mexico, på halvøya Yucatán og på kysten mot Det karibiske hav. Et uberørt paradis som ligger inntil et naturreservat på over 500.000 hektar.

Miljøbevist overnatting
Her er det vind- og solenergi som gir bygningene den nødvendige strømtilførselen. Regnvannet samles sammen, filtreres og lagres i underjordiske vannreservoar. Her var det lokal arbeidskraft som ble brukt under oppføringen av anlegget og i dag er det innfødte som jobber her.

CESiaK har også guidede miljøturer for sine gjester. De ansatte når også ut med sitt miljøbudskap til over 800 unger på skoler i de mer bebodde områdene.

Glansbildet
Dette feriestedet er, ifølge magasinet Forbes Traveler, et glansbilde på de rundt hundre økologisk velsmurte anleggene for miljøbeviste turister. Små ferieanlegg verden rundt, som har som misjon å være selvforsørgende.

Denne type ferie dukket opp allerede på slutten av 70-tallet og dannet grunnlaget for det vi kaller «økoturisme». Steder hvor intensjonene er knyttet til miljø og lærdom blir stadig mer populært.

Ansvarlig ferie
- Folk ble desillusjonert med tradisjonell turisme, forklarer Martha Honey, direktør hos The International Ecotourism Society i Washington D.C..

De defenerer økoturisme som ansvarlig reise til naturlige områder som bevarer miljøet og bedrer forholdene for lokalbefolkningen. Og aldri før har økoturisten hatt flere valgmuligheter.

Her de ti beste og luksuriøse feriestedene, plukket ut av Forbes:

Centro Ecológico Sian Ka’an (CESiaK), Mexico

Finca Rosa Blanca Country Inn, Costa Rica

Lapa Rios Ecolodge, Costa Rica

Jungle Bay Resort & Spa, Dominica

Ranweli Holiday Village, Sri Lanka

EcoCamp Patagonia, Chile

Nimmo Bay, British Columbia, Canada

Avalon Coastal Retreat, Australia

Tiamo Resorts, Bahamas

El Pescador Resorts, Belize

Maho Bay/Concordia, Saint John (tidligere dansk-norsk koloni).

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere