Milliardærenes rådyre fester

Når noen av verdens rikeste mennesker skal feire seg selv, spares det ikke på kruttet.

16.07.09 06:00

(LXUS.no) I en tid der andre sparer bruker enkelte en formue på fest og moro. Milliardærene leker nemlig ikke fest og konkurrer nærmest om å leie de beste artistene, servere den mest eksklusive maten og ha det største fyrverkeriet.

PARTYPRINS: Dubais Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum vet å gjøre stas på seg selv og sin frue. Hans fester er blant verdens dyreste. Foto: KARIM SAHIB (SCANPIX)

LES OGSÅ:
Millionærenes favorittklokke
Millionkjøpene som trosser krisen
Du kan vinne millionærens liv

Forbes.com har tatt for seg noen av de villeste festene som noensinne er blitt arrangert.

Den kjente investoren Ronald Perelman holder ikke mindre enn to storslagne fester hvert år. Disse festene er kjente for den eksklusive maten, vinen og gjestelisten. Hans ene fest, feiringen av USAs nasjonaldag 4. juli, holdes på en enorm eiendom i det velstående området East Hamptons utenfor New York.

Perelmans andre fest er en kombinert nyttårs- og bursdagsfeiring, ettersom han har bursdag 1. januar. Denne festen pleier å bli arrangert på den paradisliknende øyen St. Barts i Karibien. Her har nemlig Perelman hatt en yacht på 188 fot liggende, men den har nå blitt byttet ut til fordel for en enda større skute.

Pop med popstjerner

Selvfølgelig blir gjestene også underholdt. Perelman pleier å få helt spesielle personer til å synge bursdagsangen for ham, slik som Barry Manilow i 2003. På gjestelisten har han i tillegg hatt kjente mennesker som Microsoft-milliardær Paul Allen, skuespillerne Denzel Washington og Eddie Murphy og rockestjernen Jon Bon Jovi.

Foto: Andrew H. Walker

Forretningsmannen Steve Schwarzman feiret 60-årsdagen sin i New York, rett før krisen rammet både ham og mange andre. Så mens Schwarzman fortsatt var på topp brukte han 19 millioner kroner på sine 350 nærmeste venner og ga dem en privat konsert med Rod Stewart i Park Avenue Armory.

Dilla på luksus? Sjekk LXUS-forsiden!

Philip Green, eieren av blant annet den ekstremt suksessfulle kleskjeden Topshop, feiret 55-årsdagen sin i 2007 på en svært ekstravagant måte. Han overrasket sine 100 nærmeste venner med en invitasjon der det sto ”pakk shortsen din og forbered deg på en lang flyreise” og tok dem så med til Maldivene.

Festlighetene ved Det indiske hav varte i fem dager, og inkluderte dansere fra hele verden og et enormt fyrverkeri for å avslutte feiringen. Men det beste med det hele må ha vært de 3000 flaskene med champagne som var tilgjengelige under turen.

Feiring til 45 millioner

Rockeelskeren og en av grunnlegerne av et av verdens største finanshus, Texas Pacific Group, David Bonderman sjokkerte alle da han til sin 60-årsdag leide John Mellencamp og The Rolling Stones til å fremføre et forrykende show på The Hard Rock Hotel & Casino i Las Vegas. Han hadde også fått med den kjente skuespilleren Robin Williams til å underholde gjestene i pausene.

Bonderman betalte opp mot 45 millioner kroner for festen, noe som gjør den til en av de dyreste privatkonsertene noensinne. Og for å unngå at såkalte vanlige folk skulle kunne komme inn, monterte han visstnok sin egen trapp inn til lokalet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Ali Haider

Den russiske oligarken Andrej Melnichenko har også noen fine festvaner og elsker å skjemme bort konen Aleksandra, tidligere Miss Jugoslavia. Han betalte Christina Aguilera og Whitney Houston for å holde en helt privat og intim konsert for ham og konen i Frankrike i 2005. To år senere fikk han ingen ringere enn Jennifer Lopez til å synge i Aleksandras 30-årsdag.

Sultanen av Brunei lagde i 1996 historie ha han holdt en konsert for seg selv og sine 300.000 tro undersåtter. Til konserten betalte han den nå avdøde Michael Jackson 73,6 millioner kroner for å opptre, i tillegg måtte han bygge ut et enormt amfiteater for anledningen som kostet ham 124 millioner kroner.

Bedre enn OL i Beijing

Kanskje toppen av isberget for ekstreme fester var åpningen av hotellet Atlantis Resort i Dubai i November 2008 av Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum – som blant annet eier verdens nest største yacht . Feriestedet kostet nesten 10 milliarder kroner å bygge, og bare åpningsshowet kostet 128 millioner kroner.

De 2000 heldige gjestene som overvar åpningen spiste til sammen nesten tre tonn hummer, og fikk til slutt se fyrverkeri til den nette sum av 19 millioner kroner. Fyrverkerishowet inneholdt tusenvis av raketter som ble skutt opp fra et område bestående av 700 utskytningsramper, og som visstnok overgikk avslutningen fra OL i Beijing.

Ikke alle vil bli latterliggjort i sladrebladene på grunn av sine ekstreme fester. Noen velger derfor å holde navnet sitt hemmelig, men heller ta festen et steg lenger enn alle andre. En ukjent rikmann skal ha betalt The Eagles 38 millioner kroner for å spille sangen Hotell California på en fest i New York. Det er muligens historiens dyreste fremføring, ettersom bandet hadde en minuttpris på omkring 6 millioner kroner.

Har du et luksustips? Send det til LXUS!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.