Gå til sidens hovedinnhold

Milliardær mener han har Munch-løsningen

- Trapper og heiser kan ødelegge opplevelsen, sier skipsrederen, som slakter Lambda.

Det er høyst uklart hva som vil skje med Munch-museet i Oslo. Etter årevis med diskusjoner, krangler og helomvendinger, er det fortsatt i det blå om det blir et nytt museum i uoverskuelig framtid.

Nå kaster milliardær Fred. Olsen (84) seg inn i debatten. Olsen mener ingen tenker på kunsten, og hvordan den best kan presenteres.

Han går av den grunn sterkt i mot Lambda-prosjektet i Bjørvika, som ble vraket av bystyret, men som flere ønsker å realansere som et alternativ.

- Avbrudd som trapper og heiser kan lett ødelegge opplevelsen, skriver skipsrederen i et leserinnlegg i Aftenposten tirsdag.

- Viktig å oppleve alt på ett plan
Olsen mener et nytt museumsbygg bør ligge på Tøyen, der museet ligger i dag.

- Hvis bygget legges på Tøyen, er området nord for det nåværende museumsbygget stort nok, man kan dessuten flytte gaten til noe vestover, skriver Olsen.

Han forelår et nytt bygg hvor hele Munch-utstillingen er i én etasje, med flyttbare veggsegmenter.

- Store og små «rom» etter behov. Det er viktig at man opplever fortrinnsvis alt på ett plan, foreslår han.

Olsen påpeker dessuten at Munchs kunst for det meste ikke tåler direkte sollys, siden kunstneren brukte så mye terpentin, og at derfor et glassbygg er lite egnet. Han mener museet må være uten vinduer, og i stedet ha kunstig lys.

- Dette forslaget vil koste vesentlig mindre, håper det ikke skader, konkluderer Olsen.

- Må tenke lenger enn snorklipping
Milliardæren er ikke den eneste som er kritisk til Lambda.

I november i fjor gikk leder for konserveringen på Norsk Folkemuseum, Frederikke Bang Lysgård, ut og advarte mot Bjørvika-alternativet som hun mente var uegnet til museum.

Hun og hennes kolleger frykter at Lambda-bygget - et høyhus med fasade av glass - ikke vil kunne tilby det Munch-museet krever i form av svært stabilt inneklima og spesielle luft- og lysforhold.

- Dette kunne vært unngått om man hadde bygget et mer bærekraftig bygg med tanke på å isolere godt, sier Bang Lysgård.

- Det vi peker på er at Oslo kommune bør tenke lenger enn til klipping av snora og åpningen av bygget når det gjelder Munch-museet. De bør tenke på driftskostnader som de skal leve med hele veien, sa Bang Lysgård til Nettavisen.

Hva bør skje med Munch-museet? Si din mening i kommentarfeltet!

Kommentarer til denne saken